Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Duminică, 26 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Laura Stoican, Olt

12 Martie 2013
Vizualizari: 3214
Comentează add

Cimitirul monument istoric de la Pietiş, comuna Baldovineşti, cu specific propriu, are nevoie urgentă de un proces de identificare, restaurare şi conservare a troiţelor.

Cimitir-monument istoric, în stare deplorabilă

laura-stoican-olt

Foto: Laura Stoican

Cimitirul monument istoric de la Pietiş, comuna Baldovineşti, cu specific propriu, are nevoie urgentă de un proces de identificare, restaurare şi conservare a troiţelor.

Pentru salvarea lui autorităţile din Olt cer sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Crucile, lucrate în stil tradiţional din cimitirul de la Pietriş, comuna Baldovineşti, mărturii etnografice valoroase, sunt în pericol de dispariţie, întregul cimitir-monument istoric fiind într-o avansată stare de degradare.

Pentru salvarea obiectivului, autorităţile judeţene au întocmit un proiect de restaurare ce va fi propus spre finanţare Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional în această lună.

Cimitirul de la Pietriş. Foto: Laura Stoican

Deoarece sunt convinşi că cimitirul din Pietriş, comuna Baldovineşti, poate rivaliza oricând cu cimitirul de la Săpânţa şi că poate deveni un simbol al Olteniei, în dorinţa de a conserva şi promova acest patrimoniu, reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt au propus din nou Ministerului Culturii să-i sprijine din punct de vedere financiar pentru acest ansamblu.

Specialiştii în monumente istorice din judeţ spun că, de sute de ani, în localitatea Pietriş, există obiceiul ca la mormintele morţilor să se pună o cruce de lemn incizată şi pictată cu Fecioara Maria, Sfântul Gheorghe, Iisus Hristos sau Sfântul Nicolae, în funcţie de cel la capul căruia este pusă, femeie, bărbat, copil sau bătrân.

După cum spun meşterii populari care realizează aceste adevărate opere de artă naivă, crucile poartă numele de troiţe şi se foloseau în cimitirele din zonă, dar şi din zonele învecinate. Odată cu trecerea timpului, meşterii care făceau astfel de troiţe au murit sau au renunţat la a le confecţiona, iar locul acestor opere de artă naivă din cimitir a fost luat de crucile de piatră sau marmură.

Dacă înainte, în sat erau mai mulţi meşteri populari care păstrau vie tradiţia crucilor de lemn, această îndeletnicire mai este practicată astăzi doar de patru persoane, iar cererea de astfel de troiţe este din ce în ce mai mică.

Cimitirul de la Pietriş. Foto: Laura Stoican

Parteneri în cadrul acestui proiect sunt Centrul Judeţean pentru Promovarea şi COnservarea Culturii Tradiţionale Olt, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Olt, Primăria Baldovineşti şi Episcopia Slatinei şi Romanaţilor.

Proiectul îşi mai propune ca odată cu înţelegerea necesităţii conservării tradiţiei şi a cimitirului să se facă demersurile necesare pentru ca satul Pietriş să fie înscris ca unul dintre traseele culturale ale judeţului în lucrările de specialitate şi de prezentare a localităţilor din Olt pentru ca în felul acesta meşteşugul să fie cunoscut, iar ansamblul să poată fi pus în valoare.


Etichete Ştiri Sud-Vestcimitirul PietişBaldovineştiOltcrucitroiţemonument istoricMinisterul Culturii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live