Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

29 Octombrie 2021
Vizualizari: 702
Comentează add

Premierul Natalia Gavriliţa a precizat că Republica Moldova va cheltui 800 de milioane de euro, în cazul în care nu va semna un acord cu concernul rus Gazprom.

"Chișinăul nu dorește să aleagă între gaze mai ieftine și relația cu UE"

sergiu-stet

  Natalia Gavriliță.                      Foto: radiochisinau.md.

Premierul Natalia Gavriliţa a precizat că Republica Moldova va cheltui 800 de milioane de euro, în cazul în care nu va semna un acord cu concernul rus Gazprom, scrie RIA Novosti.
 
Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a precizat că: "Dacă Republica Moldova nu va ajunge la un acord cu Gazprom, atunci, în următoarele cinci luni, țara va trebui să cheltuiască circa 800 de milioane de euro pentru importurile de energie de la alți furnizori pentru a face față cererii din perioada rece a anului''. '
 
"Acest fapt ar putea necesita sprijin din partea UE'', a mai declarat premierul moldovean, Natalia Gavriliţa, într-un interviu acordat publicaţiei "The Financial Times''.
 
''În aceste patru-cinci luni, UE trebuie să declare clar că sprijină Republica Moldova... Republica Moldova are nevoie de volume foarte mici... Sperăm că putem conta pe un sprijin continuu'', a mai spus politicianul.
 
Comentând decizia Comisiei Europene de a aloca Republicii Moldova 60 de milioane de euro pentru ca republica să facă față crizei energetice, Gavriliţa a precizat că acești bani o vor ajuta să continue negocierile fără a fi presată de timp. Ea a menționat că, următoarele două-trei săptămâni, vor juca un rol cheie.
 
''În următoarele săptămâni, prietenii Republicii Moldova ar trebuie să ia măsuri... altfel, ţara se va confrunta cu dificultăţi din punct de vedere politic, social şi economic'', a afirmat premierul.
 
Chișinăul nu doreşte să aleagă între gaze achiziţionate la un preţ mai redus și relațiile strânse cu Uniunea Europeană, a mai spus premierul moldovean, Natalia Gavrilița.
 
Potrivit acesteia, ''ar prefera să nu fie într-o astfel de situaţie, în care ar trebui să aleagă între achiziţiile de gaze mult mai ieftine și relațiile strânse cu Bruxelles-ul'', titrează ziarul "The Financial Times''.
 
În același timp, Gavriliţa a refuzat să comenteze dacă Republica Moldova a primit propuneri de la companiile europene de a cumpăra gaze la un preț sub prețul pieței, ca alternativă la propunerea Gazprom. Potrivit politicianului, ''nu există soluții ușoare''.
 
"Dorim să semnăm un contract pe termen lung, la un preț care să ne ajute să depășim actuala diferenţă de preț. Discutăm diverse opțiuni cu partenerii europeni", a mai spus ea. De asemenea, politicianul a refuzat să comenteze propunerea Gazprom.
 
Totuși, Gavriliţa a menționat că negocierile cu Gazprom vor continua, iar Chișinăul este mereu ''deschis unui parteneriat cu Gazprom, precum și unor ''relații economice normale și previzibile''.
 

Etichete GazpromRepublica MoldovaThe Financial TimesNatalia Gavriliţagaze naturale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live