Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ, Shanghai

10 Ianuarie 2010
Vizualizari: 1636
Comentează add

China a reuşit să depăşească exporturile Germaniei.

China a devenit cel mai mare exportator din lume

sergiu-stet-shanghai

Potrivit unor cifre date publicităţii în cursul acestei săptămâni, China a depăşit Germania la exporturi, devenind cel mai mare exportator din lume.

Conform BBC, din datele publicate de Agenţia Vamală a Chinei, reiese că în luna decembrie a anului trecut exporturile au crescut cu aproape 18%, deşi pe pieţele internaţionale cererea a fost cu mult sub nivelul ofertei.

Pentru exportatorii chinezi, anul 2009 nu a fost un an uşor, întrucât criza mondială a redus cererea de produse chinezeşti pe piaţa externă.

Timp de 13 luni consecutive, inclusiv în decembrie, Guvernul de la Beijing a raportat cifre de export sub cele din anul anterior. Tocmai de aceea, raportul lunii decembrie pare surprinzător pentru comentatorii economici.

În luna decembrie, China a anunţat un nivel al exporturilor de peste 130 de miliarde de euro. Exporturile aferente anului 2009 au fost de 1.200 de miliarde de dolari.

Nu este exclus ca datele lunii decembrie să stârnească din nou plângerile concurenţilor de pe piaţa externă, care susţin că moneda naţională a Chinei, yuan-ul, este subevaluată, iar succesul exporturilor chineze se datorează tocmai acestui fenomen.


Etichete ChinaexportGermaniamondialdeficityuandolar

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live