Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (continuare) Marţi, 16 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

7 Ianuarie 2015
Vizualizari: 2681
Comentează add

Caricaturiştii şi redactorii virulenţi de la Charlie Hebdo vizează religii, politicieni şi celebrităţi, agită stindardul libertăţii de expresie şi râd de "corectitudinea politică".

Charlie Hebdo, "mândru că provoacă fără discriminare"

sorin-solomon

Foto: captură video.

Săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, ţinta unui atentat comis miercuri la Paris şi soldat cu 12 morţi, se mândreşte cu faptul că provoacă pe toată lumea în mod egal, fără teamă sau favoruri, comentează DPA, citată de Agerpres.

Caricaturiştii şi redactorii extrem de virulenţi de la Charlie Hebdo vizează principalele religii, politicieni şi celebrităţi, agitând stindardul libertăţii de expresie şi luând în zeflemea 'corectitudinea politică'.
 
Hebdomadarul cu orientare de stânga, publicat în format de ziar, a fost lansat în 1970 şi i-a succedat săptămânalului Hara-Kiri, care fusese interzis din cauza conţinutului considerat mult prea ofensiv de către autorităţile franceze de la acea vreme.
 
Charlie Hebdo s-a aflat de multe ori în mijlocul unor scandaluri judiciare, fiind adus în faţa instanţei pentru defăimare, dar cel mai mult a intrigat publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed în câteva ocazii.
 
Controversele au apărut în februarie 2006, când Charlie Hebdo a republicat două caricaturi ale profetului Mahomed publicate iniţial de cotidianul danez Jyllands Posten. În 2005, în lumea musulmană au izbucnit proteste violente contra Danemarcei după ce Jyllands Posten a publicat benzi desenate în care unul dintre personaje, profetul Mahomed, era caricaturizat. Un atac asupra sediului publicaţiei a fost dejucat de serviciile de securitate daneze în 2010. 
 
''Dacă oamenii vor să fie şocaţi, ei vor fi şocaţi''
 
Un grup de asociaţii musulmane a intentat proces contra revistei Charlie Hebdo, în condiţiile în care tirajul ediţiei cu caricaturile cu profetul Mahomed a depăşit 500.000 de exemplare, mult peste tirajul obişnuit de 55.000 - 75.000 de exemplare. Instanţa franceză a dat însă dreptate revistei Charlie Hebdo, considerând că respectivele caricaturi i-au vizat mai degrabă pe terorişti decât pe musulmani.
 
În anul 2011, Charlie Hebdo a scos o ediţie specială intitulată Sharia Hebdo, după ce în alegerile din Tunisia partidul islamist Ennahda a câştigat cele mai multe voturi. Revista a menţionat că 'editorialistul' a fost însuşi Mohamed, care a ameninţat că 'cine nu va muri de râs va fi pedepsit cu 100 de lovituri de bici'.
 
În ziua în care publicaţia a ajuns la chioşcuri, sediul redacţiei din Paris a Charlie Hebdo a fost ţinta unui atac cu sticle incendiare. 
 
În ianuarie anul trecut, revista a publicat o ediţie de 64 de pagini care era anunţată drept prima parte a unei serii de caricaturi despre viaţa profetului Mahomed. ''Dacă oamenii vor să fie şocaţi, ei vor fi şocaţi'', afirma la acea vreme redactorul-şef al Charlie Hebdo, Stephane Charbonnier.

Etichete exclusiv onlineatentatatacterorismSăptămânalul satiric francez Charlie Hebdoprofetul MahomedFranţa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live