Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ (CONTINUARE) Joi, 02 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

7 Ianuarie 2014
Vizualizari: 1258
Comentează add

Dacă operaţia de cezariană se face doar la cererea gravidei, atunci aceasta va trebui să plătească, se arată în noul pachet de bază pentru servicii medicale.

Cezariana, neacoperită de pachetul de servicii medicale de bază

adriana-turea

Foto: Arhivă.

Statul va plăti pentru operaţiile cezariene doar dacă sunt strict necesare, se arată în noul pachet de bază pentru servicii medicale, aflat în dezbatere publică.

Dacă cezariana se face doar la cererea gravidei, atunci aceasta va trebui să plătească.

În cazul în care nu există o indicaţie medicală pentru operaţia de cezariană şi intervenţia chirurgicală este o opţiune personală a gravidei, aceasta nu va fi acoperită de pachetul de servicii medicale de bază.

Secretarul de stat în ministerul sănătăţii, medicul Adrian Pană, explică de ce a fost nevoie să se introducă această reglementare.

"Operaţia cezariană este o intervenţie chirurgicală care comportă riscuri. Tocmai de aceea trebuie efectuată doar atunci când există o indicaţie medicală clară. În pachetul de bază, serviciile la cerere nu vor exista, dar mai ales servicii la cerere care implică riscuri pentru pacient vor trebui monitorizate astfel încât ele să nu fie efectuate în afara indicaţiei" spune Adrian Pană. 

Riscuri şi avantaje

Operaţia de cezariană este recomandată în cazul în care mama sau fătul ar putea suferi dacă s-ar apela la naşterea naturală.

Medicul ginecolog Ruxandra Dumitrescu spune care sunt riscurile pe care le presupune o operaţie de cezariană. 

"Riscuri de la sângerări masive până la pierderea uterului, până la lezarea organelor vecine, a vezicii urinare, a intestinelor, ce se pot tăia accidental în timpul operaţiei şi de asemenea complicaţiile postoperatorii, pentru că este o operaţie" spune Ruxandra Dumitrescu.

"Dar care sunt avantajele? Programarea cezarienei în sensul că putem, atunci când femeia are o boală cronică şi ştim despre ea, să alegem ziua în care s-o efectuăm şi ora chiar. Inciziile sunt mici acum, sunt invizibile, nu conferă un disconfort estetic, durerea din perioada postoperatorie s-a diminuat mult, dar avantajul major este că salvează mama şi fătul atunci când este nevoie" a mai spus Ruxandra Dumitrescu.

În momentul de faţă, România este una dintre ţările din Europa cu cel mai mare număr de operaţii de cezariană.


Etichete operaţiecezarianăgravidăpachet de bază pentru servicii medicaleAdrian PanăginecologRuxandra Dumitrescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live