Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Vineri, 20 Mai

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

26 Decembrie 2013
Vizualizari: 1001
Comentează add

Europenii devin tot mai optimişti cu privire la situaţia lor economică, arată datele celui mai recent sondaj Eurobarometru publicat de Bruxelles.

Cetățenii UE, "mai optimiști" în privința situației economice Cetățenii UE, "mai optimiști" în privința situației economice - Conține audio

mihaela-mihai

Euranet Plus.

Mai mult de jumătate dintre europeni, 51%, se declară optimişti în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene faţă de 49%, în primăvară.

În ansamblu, 43% dintre cetăţeni cred că Uniunea este pe calea cea bună pentru a ieşi din criză şi a face faţă provocărilor la nivel global.

Optimismul este, de asemenea, în creştere şi în ceea ce priveşte impactul crizei.

Numărul europenilor care consideră că impactul crizei asupra ocupării forţei de muncă a atins nivelul său maxim a crescut cu patru puncte procentuale, de la 36%, în primăvară, la 40%, în prezent.

Audio: Cetățenii UE, mai optimiști în privința situației economice.

Sondajul arată, pe de altă parte, că mai sunt multe lucruri de făcut: şomajul, starea economică, în general, inflaţia şi datoria publică sunt cele patru probleme principale cu care se confruntă europenii la nivel naţional.

La nivel personal, principala preocupare pentru 40% dintre cetăţenii comunitari este inflaţia.

Europenii sunt de părere că principalele probleme cu care se confruntă Uniunea în prezent sunt: situaţia economică, în general - 45%, şomajul - 36% şi starea finanţelor publice ale statelor membre - 26%.

Potrivit Eurobarometrului, sprijinul pentru uniunea economică şi monetară, care beneficiază de moneda unică europeană, euro, a rămas aproape acelaşi; peste jumătate dintre europeni sunt în favoarea acesteia - 52%, cu un procent mai mult decât în primăvară.

În 21 de state membre, majoritatea absolută a persoanelor care au răspuns la chestionar sunt în favoarea monedei euro.

Cele mai ridicate niveluri sunt înregistrate în Luxemburg - 79%, Slovenia şi Slovacia - 78%, Estonia - 76% şi Finlanda - 75%.

Eurobarometrul a fost realizat în toamnă şi este cea mai recentă ediţie a sondajului de opinie bianual organizat de Comisia Europeană.

El a fost realizat prin intermediul unor interviuri directe între 2 şi 17 noiembrie.

Au fost intervievate peste 32.000 de persoane din cele 28 de state membre ale Uniunii şi din cele cinci ţări candidate: Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Turcia, Islanda, Muntenegru şi Serbia.

Sondajul este menit să evidenţieze opiniile europenilor cu privire la situaţia economică actuală şi preocupările pentru viitor, precum şi părerilor cu privire la criză.

 


Etichete Euranet PlusComisia EuropeanăBruxellesUniunea Europeanăeurobarometruinflațieșomajcetățenieurooptimism

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live