Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE(Continuare) Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

10 Iunie 2021
Vizualizari: 826
Comentează add

Ceremonii în cinstea soldaţilor care au căzut în războaie sau în teatrele de operaţiuni, cu prilejul Zilei Eroilor.

Ceremonii în cinstea soldaţilor care au căzut în războaie

radiojurnal

Ziua Eroilor. Foto arhivă: Cătălin Radu/RRA.

În ţară au loc ceremonii în cinstea soldaţilor care au căzut în războaie sau în teatrele de operaţiuni, cu prilejul Zilei Eroilor. Din anul 1920 sunt comemoraţi eroii de Înălţarea Domnului, celebrată astăzi.

La Bucureşti, la Academia Militară din Capitală au fost depuse coroane de flori. Reporterul RRA, Cătălin Radu, a stat de vorbă cu doi veterani de război, pe care i-a întrebat ce semnificaţie are această zi.

-: Mă numesc colonel în retragere Cotolan Ş. Gheorghe. Pentru mine, Ziua Eroilor este o sfântă sărbătoare, pentru că se aniversează toţi cei care au făcut sacraficiul suprem pentru o Românie, pentru unitate, pentru libertatea acestei ţări, pentru o viaţă normală pentru tineretul nostru.

-: Mă numesc Popa Emil, am 81 de ani. Pentru mine şi pentru alţii e o zi sfântă, comemoraţi toţi eroii neamului căzuţi pe câmpul de bătălie şi nu numai.

Preşedintele României, premierul şi alte oficialităţi au participat la manifestările organizate cu prilejul Zilei Eroilor

Preşedintele României, premierul Florin Cîţu şi alte oficialităţi au participat la manifestările organizate la monumentele eroilor din Bucureşti şi din ţară. La Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I din Capitală, a fost prezent preşedintele Klaus Johannis, care a declarat că, prin devotamentul lor, eroii au apărat integritatea ţării.

Oana Bâlă a asistat la discursul şefului statului şi este acum în direct cu detalii. Bună ziua, Oana, te ascultăm!

Reporter:  Ceremonia din Parcul Carol I a durat aproximativ o oră și a început cu intonarea imnului național și o slujbă religioasă. A urmat alocuțiunea președintelui Klaus Iohannis, care a adus omagiu jertfei tuturor eroilor români care şi-au sacrificat viața pe câmpurile de luptă pentru apărarea ţării şi întregirea neamului, pentru libertate şi democraţie.

Klaus Iohannis: Eroii neamului nostru au fost și continuă să fie adevărate simboluri ale abnegației, ale curajului și ale simțului datoriei. Lăsând în urma lor lecția dăruirii de sine pentru idealul de a servi patria, ei constituie modele demne de urmat pentru tinerele generații și cele viitoare. Avem astăzi o Armată modernă, capabilă să își îndeplinească misiunile conform angajamentelor pe care ni le-am asumat, alături de aliații noștri din cadrul NATO și împreună cu statele europene, pentru implementarea Politicii de Securitate și Apărare Comune a Uniunii. România este în prezent un veritabil furnizor de securitate în regiunea Mării Negre, un aliat și un partener credibil și puternic în NATO și în Uniunea Europeană, precum și în relația cu partenerul nostru strategic, Statele Unite ale Americii.

Reporter: Veterani de război, dar şi oficiali ai statului, printre care preşedintele României, premierul şi preşedintele Camerei Deputaților, au rostit în cadrul ceremoniei numele eroilor căzuți la datorie. Au fost depuse coroane de flori, iar aeronave ale Forțelor Aeriene Române au survolat parcul. La ceremonie au asistat şi numeroşi elevi ai unor școli din Capitală. 


Etichete (ii)ceremoniieroi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live