Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ianna Ioniţă

6 August 2017
Vizualizari: 2019
Comentează add

Se împlinesc 100 de ani de la începutul celei mai importante acţiuni militare româneşti din Primul Război Mondial.

Ceremonie comemorativă a Centenarului Bătăliei de la Mărăşeşti Ceremonie comemorativă a Centenarului Bătăliei de la Mărăşeşti - Conține audio

ianna-ionita

Secvenţă de pe frontul din Moldova. Credit: gallica.fr  via https://ceicunoi.wordpress.com  

Se împlinesc, astăzi, 100 de ani de la începutul celei mai importante acţiuni militare româneşti din Primul Război Mondial - lupta de la Mărăşeşti.

Ministerul Apărării Naţionale organizează ceremonii dedicate acestui moment istoric.

La Mărăşeşti, vor fi prezenţi şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose.

Şi la Săvârşin, eroii vor fi comemoraţi de familia regală.

Bătălia dintre Armata Română şi cea germană - superioară, numeric - a durat 10 zile. 21.000 de soldaţi români şi 480 de ofiţeri au murit în confruntări. De atunci, a rămas şi expresia "Pe aici nu se trece!"...

Reporter: Iana Ioniţă: Bătălia de la Mărăşeşti a început în 6 august 1917.

AUDIO: Documentar.

Un baraj de artilerie a marcat începutul ofensivei germane. Bombele cu gaz asfixiant au ucis caii ce tractau artileria Diviziei 34, care a fost abandonată în totalitate. Apoi comanda operativă încredinţată generalului Eremia Grigorescu.

Divizia 5 are pierderi grele; din cei 15.000 de soldaţi rămân în luptă doar 3.500. Germania atacă şi dinspre Vest de-a lungul căii ferate Focşani-Mărăşeşti, iar trupele române şi câteva divizii ruse venite în ajutor rezistă.

Temperaturile erau şi ele unele de coşmar, cu valori care urcau spre 36 de grade. "În arşiţa soarelui, în pulberea şi focul înecăcios care îi înconjura, soldaţii au lepădat bocanci şi haine, au zvârlit coifurile, au păstrat numai armele şi muniţia şi au luptat în cămăşi.

10 până la 12 divizii germane s-au topit în această bătălie" - iată cum ne zugrăveşte Sadoveanu tabloul general al luptei în notele sale de război, iar generalul Eremia Grigorescu, comandantul Armatei I de la Mărăşeşti, transmitea în ordinul trimis trupelor pe 8 august 1917.

Eremia Grigorescu: Ostaşi, de la 24 iulie până la 7 august aţi dat cele mai grele şi mai mari lupte. La Şuşita şi Siret aţi năruit sforţările groaznice ale sălbatecului duşman, dovedind lumii odată mai mult că "nici pe aici nu se trece". Aici cunoscu generalul german Mackensen înfrângerea. Mărăşeşti fu mormântul iuliziilor germane. Mândru de voi, ţara şi Majestatea Sa Regele, prin mine, vă mulţumesc şi vă admiră împreună cu aliaţii noştri, pe care i-aţi uimit cu vitejia voastră, cu dorul şi hotărârea nestrămutată de a muri până la unul decât să lăsaţi duşmanul să treacă peste pământul ce ne-a mai rămas.


Etichete 100 de ani,romaniaarmatamarasestiprimul razboi mondialklaus iohannismihai tudosesavarsinceremoniieremia grigorescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live