Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

14 Septembrie 2021
Vizualizari: 575
Comentează add

În localitatea Ip, din judeţul Sălaj, are loc un ceremonial militar şi religios în memoria victimelor masacrului comis în urmă cu 81 de ani de trupele maghiare.

Ceremonial militar şi religios la Ip, în judeţul Sălaj

florin-lepadatu

  Foto: Arhivă/ Agerpres.

În localitatea Ip, din judeţul Sălaj, are loc un ceremonial militar şi religios în memoria victimelor masacrului comis în urmă cu 81 de ani de trupele maghiare.

157 de români au fost împuşcaţi atunci, împunşi cu baioneta şi aruncaţi într-o groapă comună, iar peste cadavre a fost aruncat var.

Astăzi, la mormântul martirilor sunt aşteptaţi oameni de cultură, istorici şi urmaşi ai supravieţuitorilor, după cum transmite corespondentul nostru, Adrian Lungu.

Sunt programate alocuțiuni, momente de reculegere și mesaje ca astfel de pagini negre din istoria umanității să nu se mai repete.

În jurul prânzului vor fi depuse coroane la mormântul comun al celor 157 de martiri - bărbați, femei, vârstnici și copii uciși în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940.

Va urma un ceremonial militar și religios la monumentul martirilor din zona centrală a localității Ip. An de an, la mormântul martirilor din Ip este ținut un moment de reculegere și sunt depuse coroane de flori cu îndemnul că asemenea atrocități să nu mai aibă loc. Cele petrecute la Ip se înscriu în seria masacrelor antiromânești desfășurate pe teritoriul Transilvaniei de Nord în toamna anului 1940, transmite Rador.


Etichete ipceremonialcomemorareeroi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live