Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (continuare) Joi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ciprian Sasu

18 August 2022
Vizualizari: 270
Comentează add

Centrala nucleară de la Zaporojie ar putea fi închisă dacă ucrainenii continuă să o bombardeze, a avertizat Ministerul rus al Apărării.

Centrala nucleară de la Zaporojie "ar putea fi închisă"

ciprian-sasu

Centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina, vedere aeriană. Foto: Arhivă/ Captură Google Maps

Realizator: Centrala nucleară de la Zaporojie ar putea fi închisă dacă ucrainenii continuă să o bombardeze, a avertizat astăzi Ministerul rus al Apărării. Ucraina afirmă că rușii sunt cei care au bombardat centrala în repetate rânduri, primele incidente având loc în luna martie. Situația de la Zaporojie va fi abordată și în cadrul întâlnirii trilaterale de la Li-ov dintre președintele Volodimir Zelenski, omologul său turc, Recep Tayyip Erdoğan, și secretarul general ONU, Antonio Guterres.

Reporter: Ciprian Sasu - În cazul unui accident nuclear la Zaporojie, materialul radioactiv ar acoperi Germania, Polonia și Slovacia, a afirmat șeful forțelor de apărare radioactivă, chimică și biologică din Ministerul rus al Apărării, Igor Kirillov. Acesta a mai spus că sistemele de siguranță ale centralei nucleare au fost avariate în bombardamente ucrainene și că aceasta ar putea fi închisă din motive de siguranță. În incinta obiectivului nuclear și în apropierea acestuia s-au înregistrat, în ultima perioadă, o serie de tiruri de care părțile s-au acuzat reciproc. Primele incidente au avut loc, însă, mult mai devreme, în luna martie, când forțele ruse au fost acuzate că au deschis focul în direcția centralei înainte de a o ocupa.

Personalul centralei este în continuare format din ucraineni, care, potrivit unor mărturii din interior, ar lucra sub amenințarea armelor, potrivit Reuters. Kiev-ul a mai acuzat Rusia și că încearcă să deconecteze centrala de la rețeaua ucraineană și să fure curentul electric furnizat de aceasta. Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, asigură 20 % din consumul total de energie al Ucrainei. Situația de la Zaporojie este de mai mult timp în atenția ONU, iar secretarul general Antonio Guterres a cerut ca zona centralei să fie demilitarizată. Antonio Guterres se află de ieri în Ucraina și se va întâlni astăzi, la Liov, cu președintele Volodimir Zelenski și cu liderul turc, Regep Tayyip Erdoğan, care, de asemenea, vizitează Ucraina.


Etichete (ii)zaporojiecentralanucleara

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live