Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Joi, 09 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

24 Iulie 2017
Vizualizari: 2119
Comentează add

Invitat : dl. prof. dr. Ioan Scurtu – Universitatea din Bucureşti, preşedinte al Secţiei Istorie-Arheologie din cadrul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România

„ Centenarul" : ce ne-am imaginat şi ce-ar putea să fie „ Centenarul" : ce ne-am imaginat şi ce-ar putea să fie - Conține audio

george-popescu

  Un îndemn pentru anul ce vine. Credit: flux24.ro

Perspectiva a fost bună, aşteptările au fost mari, însă acţiunea şi derularea evenimentelor omagiale şi aniversare lasă de dorit. La prima vedere pare un conţinut grefat şi propus publicului pe doze consistente de amatorism şi improvizaţie.

 

O cireaşă acolo, o alta, dincolo. Este vederea de ansamblu a unei idei măreţe, grandioase, am putea spune, cuvinte de care nu trebuie să ne temem sau să roşim în cazul în care am fi muştruluiţi pentru o asemenea îndrăzneală.

 

Ideea măreaţă se numeşte omagierea celor care au desăvârşit un proiect naţional. Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

 

Departamentul Centenar iniţiat în anul 2015 – un start destul de întâziat – a suferit o serie metamorfozări prin prelungirea în anul următor în discuţii asupra bugetului zămislirea conducerii, iar la ora aceasta este dizolvat, atribuţiile sale trecând în portofoliul ministrului Culturii.

 

Tot astăzi, în loc de a trece la fapte, se mai discută în termeni generali asupra conţinutului, dezideratul ocupând un loc însemnat ca pondere pe agenda diriguitorilor.

 

Imaginea unui eşec al acestui tipar de imagine naţională a mai fost estompată de iniţiativele unor ministere şi instituţii, fie la nivel central, fie local care au evocat, omagiat şi cinstit memoria şi faptele celor de dinaintea noastră, autorii României reîntregite.

 

În unele locuri, universităţile, la Iaşi şi Cluj, în altele Ministerul Apărării prin Serviciul Istoric al Armatei sau Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, ori iniţiative locale cum au fost cele de la Iaşi din ianuarie curent sau din Bucureşti unde au fost consemnate sporadic apariţii de cărţi, traduceri, conferinţe şi cam atât.

 

Să oferim totuşi un exemplu pentru a servi la o comparaţie defel sofisticată: Franţa prin comitetul său naţional a început pregătirea omagierii participării la Primul război mondial din 2014, încă din 2009-2010 şi după cum observăm, continuuă şi astăzi.

 

Desigur, rămânem cu speranţa că în noua formulă, Centenarul nostru va mai putea recupera măcar un dram din ceea ce ne-am imaginat acum câţiva ani buni. Să le oferim celor care vor veni după noi satisfacţie şi un model de urmat.

 

Invitatul ediţiei punctează şi nuanţează într-un registru critic sănătos lipsurile şi cauzele acestora în materie de promovare a imaginii naţionale a României printre concetăţeni, dar şi în străinătate.

 

Contribuţii editoriale : dl. Cristian Ioan Videscu, fost ministru-secretar de stat, şef al fostului Departament „Centenar” din cadrul Guvernului României. Un interviu de Mirela Băzăvan.

 

Regia de montaj : Carmen Idriceanu

 

Regia de emisie : Claudia Buzică şi Izabel Jerdea.

 

AUDIO : Istorica, ediţia din 24 iulie 2017

 

 

Emisiunea "Istorica" se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00.        

 

Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST (colţul din dreapta).                      

 

Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării.              

 

Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la: www.romania-actualitati.ro  

 


Etichete Unirepatriotismconştiinţă naţionalărăzboijerfăeroicomagierestrăbunipredecesoriŢarăsacrificiucaractereprincipiieşecoportunismdemagogieclasa politicăculpecauzeforme fără fond

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live