Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Matei

7 Aprilie 2015
Vizualizari: 843
Comentează add

TVA urmează să scadă din iunie, cu şase luni înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, a anunţat guvernul, care analizează două scenarii ale acestei reduceri.

Cele două scenarii ale scăderii TVA anunţate de guvern pentru luna iunie

angela-matei

Premierul Victor Ponta. Foto: gov.ro.

Taxa pe Valoarea Adăugată urmează să scadă din iunie, cu şase luni înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal aşteptată pentru anul viitor, a anunţat guvernul.

Decizia va fi luată în şedinţa de guvern de astăzi, când vor fi analizate două scenarii: o reducere generală a taxei sau TVA mai mic doar pentru alimente.

Balanţa înclină către o reducere a cotei standard de la 24 la 20%.

Premierul Victor Ponta spune că impactul bugetar este diferit, dar administrarea fiscală este mult mai simplă la cota generală de TVA faţă de cotele diferenţiate.

În ceea ce priveşte calculele specialiştilor acestea au arătat că după creşterea TVA de la 19 la 24 de procente în 2010 încasările au crescut cu doar 1,5%.

Analizele făcute arată că, de asemenea, că acum o scădere cu patru procente a TVA nu va reduce încasarea efectivă, ci se va reduce diferenţa între cât scria în lege şi cât se încasa cu adevărat.

Guvernul apreciază că măsura va stimula creşterea economică

Premierul s-a consultat ieri şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, asupra variantelor de reducere a TVA.

Fie că va fi diminuată cota standard de la 24 la 20 de procente, fie TVA la produse alimentare de bază de la 24 la 9% măsura ar urma să fie aplicată din luna iunie.

Guvernul crede că măsura va stimula consumul şi implicit creşterea economică, dar sunt şi economişti care au avertizat că reducerea TVA va aduce o creştere a deficitului bugetar.

Acum România are una dintre cele mai mari taxe pe consum din Uniunea Europeană.

Taxa pe Valoarea Aăugată a fost majorată în 2010, pe fondul măsurilor de austeritate adoptate de cabinetul Emil Boc pentru a face faţă crizei financiare mondiale. 


Etichete scăderea TVAnoul Cod Fiscalreducerea de la 24 la 20%UEproduse alimentare de bazăscădere de la 24 la 9%guvernatorul BNR Mugur Isărescutaxă pe consum

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live