Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (continuare) Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

22 Februarie 2012
Vizualizari: 1742
Comentează add

Aproximativ 2.500 de poliţişti şi soldaţi din trupele speciale participă la Londra la un exerciţiu de simulare care are ca scop testarea reacţiei autorităţilor în cazul unui atac terorist în reţeaua de metrou.

Cel mai mare exerciţiu antiterorist din istoria Londrei

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

Foto: Arhivă Reuters.

Exerciţiul de simulare va dura două zile şi face parte dintr-un program mai amplu de testare a capacităţii de prevenire şi anihilare a potenţialelor riscuri teroriste în perspectiva Jocurilor Olimpice din această vară. 

Exerciţiul care a început astăzi se desfăşoară în staţia de metrou Aldwych, care a fost scosă din uz încă din 1994, astfel că transportul subteran nu va fi afectat.

Singurul inconvenient pentru public ţine de închiderea traficului pe strada pe care se află staţia de metrou.

Exerciţiul, care este considerat de autorităţi a fi cel mai mare test de securitate efectuat vreodată în capitala britanică, are la bază un scenariu potrivit căruia pe data de 8 august, care se estimează că va fi una dintre cele mai aglomerate zile de pe durata Jocurilor Olimpice, va avea loc un atac terorist.

Autorităţile au precizat că testul are scopul de a verifica nu doar capacitatea de intervenţie a agenţilor de securitate, ci şi modul de coordonare la nivel managerial.

În primă fază, incidentul va testa răspunsul tactic pe care îl putem oferi, aici incluzând evacuarea staţiei de metrou şi salvarea persoanelor rănite, a declarat Chris Allison, ofiţerul de poliţie care se ocupă de securitatea Jocurilor Olimpice.

În al doilea rând, vom testa modul în care cei care trebuie să ia decizii vor fi capabili să managerieze acest incident.

Vom vedea cât de prompt va fi răspunsul lor, cum vor dezvolta ancheta pentru a-i prinde pe cei vinoavţi şi cum vor face faţă problemelor care ar putea fi cauzate, spre exemplu, de blocarea transportului.

Comisarul Chris Allison a adăugat că o mare parte a strategiei, care va fi pusă în practică, are la bază recomandările făcute de comisia care a anchetat atentatele teroriste din iulie 2005, când au avut loc mai multe atacuri asupra reţelei de transport londoneze.

Un exerciţiu similar a avut loc luna trecută, când autorităţile au simulat un potenţial atac pe fluviul Tamisa, iar la începutul anului poliţia a reuşit să introducă o bombă falsă în Parcul Olimpic în cadrul unui test de securitate menit să evidenţieze capacitatea de detectare a dispozitivelor explozive.

Jocurile Olimpice de anul acesta sunt privite de organizatori ca fiind cea mai mare provocare din punct de vedere al securităţii pe care Marea Britanie a întâmpinat-o în ultimele decenii.

Din acest motiv, s-a apelat şi la ministerul apărării, care va contribui cu 13.500 de soldaţi.

În plus, pe întreaga durată a jocurilor vor fi desfăşurate elicoptere, iar avioanele de luptă Typhoon vor fi în permanenţă în alertă pentru a proteja spaţiul aerian, la fel ca şi sistemele de rachetă sol-aer.

De asemenea, vor fi implicate în acest proces şi două nave de război.

Una va avea baza pe Tamisa, iar cealaltă va patrula în zona de coastă. 


Etichete Olimpiada din 2012Londraatentate teroristepoliţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live