Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

8 Noiembrie 2018
Vizualizari: 595
Comentează add

Potrivit Comisiei Europene, Complexul a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane euro.

CEH Hunedoara trebuie să restituie 60 de milioane de euro

ilie-pintea

  Termocentrala Mintia, judeţul Hunedoara.         Foto: By L.Kenzel - commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11107936.

România trebuie sa recupereze ajutorul ilegal acordat Complexului Energetic Hunedoara si dobânzile aferente acestuia, se arata într-un comunicat al Comisiei Europene. Potrivit constatarilor Comisiei, Complexul a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru împrumuturi finantate din fonduri publice.

Problemele au aparut odata cu un ajutor de salvare temporar în valoare de aproape 38 de milioane de euro, aprobat de Comisia Europeana în aprilie 2015, când România s-a angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a Complexului Energetic Hunedoara, în eventualitatea în care societatea nu avea sa fie în masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare în termen de sase luni.

Ca urmare a nerambursarii acestui ajutor si în absenta unui plan de restructurare credibil sau a unor masuri efective în directia lichidarii societatii, în martie 2018, Comisia a deschis o investigatie aprofundata si a examinat conformitatea cu normele UE privind ajutoarele de stat a celor cinci împrumuturi finantate sau sprijinite din fonduri publice acordate societatii.

Împreuna, la 30 iunie 2016, împrumuturile se ridicau la aproximativ 73 de milioane de euro.
Comisia a constatat ca, în cazul de fata, niciun operator economic privat în economia de piata nu ar fi acordat, garantat sau prelungit vreunul dintre cele cinci împrumuturi acordate Complexului, având în vedere deteriorarea situatiei financiare a societatii începând din 2013.

Prin urmare, masurile de sprijin din bani publici acordate de România au conferit agentului economic un avantaj necuvenit fata de concurentii sai si, prin urmare, constituie ajutor de stat în sensul normelor UE.

Presedintele Sindicatului Muntele de la Complexul Energetic Hunedoara, Darius Câmpean, a declarat ca va avea vineri, 9 noiembrie, o întâlnire la Bucuresti cu reprezentantii Ministerului Energiei, pentru a clarifica si acest subiect. El a precizat ca decizia de recuperare a acestei sume va trebui luata de Ministerul Finantelor si cel al Energiei, însa tinându-se cont de importanta Complexului Energetic Hunedoara pentru siguranta energetica nationala.

De altfel, Comisia Europeana lasa la latitudinea statului ” sa adopte masuri adecvate si proportionale pentru a evita orice întrerupere brusca a serviciilor furnizate”.

Complexul Energetic Hunedoara se afla de mai multa vreme în pragul falimentului, si nu are nicio posibilitate sa ramburseze cele 60 de milioane de euro care trebuie restituite.


Etichete EnergietermocentralăCETDarius CâmpeanHunedoaraenergiecomplexajutor de statComisia Europeană

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live