Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

13 August 2012
Vizualizari: 2010
Comentează add

Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA informează că temperaturile medii înregistrate în iulie au fost mai ridicate decât recordul înregistrat în iulie 1936.

"Cea mai fierbinte lună iulie" din istoria meteo a SUA

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Foto: Arhivă.

În 118 ani de istorie meteorologică americană, iulie 2012 a fost cea mai fierbinte lună. 

Mulţi americani au spus că "a fost o perioadă teribil de urâtă".

Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA (NOAA) informează că temperaturile medii înregistrate în 48 de state americane au fost cu aproape 2 grade Celsius mai ridicate decât temperaturile medii ale secolului 20 şi uşor mai ridicate decât recordul lor înregistrat în iulie 1936.

Mai mult, arată cotidianul The Washington Post, nu numai că luna iulie a acestui an nu a avut rival în istoria meteo a SUA în termenii aspectului torid, ci că, de fapt, primele şapte luni ale anului calendaristic, ca şi ultimele douăsprezece luni au stabilit fiecare, în mod succesiv, noi recorduri, ca cea mai caldă perioadă de timp.  

Statul Virgina, vecin al districtului Columbia, a înregistrat cea mai fierbinte lună iulie din istoria sa, cu aproape un grad Celsius mai mult decât temperatura obişnuită pentru acest sezon. 

În capitala federală, Washington DC, s-a înregistrat cel mai cald an din istoria sa, cu un loc cinci în termenii secetei. 

Temperaturile înalte au fost direct legate de secetă pentru că, în cerc vicios, ele au accelerat evaporarea apei care a uscat suprafaţa pământului determinând, astfel, temperaturi şi mai fierbinţi.

Cea mai severă secetă a afectat statele Nebraska, Iowa, Illinois şi Missouri. 

NOOA spune că aria din America aflată în secetă extremă s-a dublat de la 10% în iunie la 22% în iulie.

Este o jumătate de secol de când America nu a mai fost afectată de o asemenea secetă.

Efectele secetei "ar putea costa SUA 50 de miliarde de dolari"

Experţii spun că efectele secetei ar putea costa economia SUA 50 de miliarde de dolari.

Temperaturile înalte şi seceta au condus la izbucnirea de incendii care s-au extins pe mai mult de 8000 de metri pătraţi în luna iulie.

Adăugate celorlalte incendii, aceasta înseamnă mai mult de două milioane de metri pătraţi peste medie şi al patrulea nefericit record din anul 2000 încoace.  

Cert este că anul 2012 se dovedeşte un an excepţional de cald în SUA.

Au fost, deja, înregistrate mai multe recorduri de temperaturi ridicate decât pe parcursul întregului an 2011 şi au rămas aproape 5 luni din 2012 care au toate şansele de a depăşi noi recorduri.

Au fost de zece ori mai multe recorduri de temperaturi ridicate decât de temperaturi scăzute.

Jason Samenow de la Washington Post spune că luând în considerare legătura cu încălzirea globală şi creşterea concentraţiilor de gaze de seră, este important să se conştientizeze că teritoriul SUA reprezintă mai puţin de 4% din teritoriul globului şi că 2012 este doar un an dintr-o lungă istorie.

Temperaturi ridicate la nivel global

Temperaturile au fost ridicate anul acesta la nivel global. 

Luna iulie, de pildă, a fost cea de-a patra cea mai caldă lună din istoria înregistrată şi a marcat cea de-a 328-a lună consecutivă cu temperaturi peste cele medii.

Cu temperaturile globale ridicate de ceva timp şi cu mediile pe termen lung în creştere, este probabil ca aceleaşi influenţe care acţionează asupra temperaturilor globale să afecteze nivelul temperaturilor şi la scară mai mică.

Cu alte cuvinte, concentraţiile în creştere de gaze de seră duc, de asemenea, la riscurile apariţiei unor ani excepţional de calzi oriunde ar locui cineva.  

Într-o analiză a climatului global, Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA spune că temperatura medie combinată a suprafeţei terestre şi a suprafeţei oceanului a fost, în iunie 2012 cu 0,63 grade Celsius(1,13 F) deasupra celei din secolul 20 care a fost de 15,5 grade Celsius (59,9 F). 

A fost cea de-a patra cea mai călduroasă lună iunie de când au început să se înregistreze temperaturile, în anul 1880.

În emisfera nordică, temperatura pământului şi a oceanului a fost în iunie 2012 cea mai înaltă din întreaga istorie meteo înregistrată, cu 1,30 grade Celsius mai mare decât cea obişnuită pentru luna iunie.

Temperatura medie a emisferei nordice, unde se află cea mai mare parte a zonei terestre a globului pământesc, a atins în iunie cea mai ridicată cotă a sa.

Trei luni consecutive -aprilie, mai, iunie- temperaturile au fost cele mai ridicate din istoria meteo.

Majoritatea ariilor, inclusiv Eurasia şi America de Nord, ca şi nordul Africii au înregistrat temperaturi mai înalte decât cele obişnuite pentru aceste luni.

Numai nordul şi vestul Europei, ca şi nord-vestul SUA au înregistrat temperaturi în mod notabil mai joase decât cele obişnuite.


Etichete SUAtemperaturicaniculăincendiiNOAA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live