Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRINTRE STELE (R) Marţi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

22 Martie 2019
Vizualizari: 342
Comentează add

Mulţi români nu beneficiază de creşterea economică din ultimii ani, iar sărăcia a crescut semnificativ în rândul copiilor şi la sate.

CE: Raportul de ţară pentru România

iulian-olescu

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu. Foto: Arhivă.

Mulţi români nu beneficiază de creşterea economică din ultimii ani, iar sărăcia a crescut semnificativ în rândul copiilor şi la sate.

Este evaluarea făcută astăzi la Bucureşti de comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, la prezentarea Raportului de ţară pentru România.

Este un document în care Comisia Europeană atrage atenţia asupra riscurilor aduse de creşterea economică bazată pe consum şi asupra faptului că datoria externă poate să depăşească 60% din PIB.

Estimări şi semnale apreciate însă drept pesimiste de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, care a spus că guvernul are cifre diferite.


Reporter: Iulian Olescu - În ciuda încetinirii semnificative din 2018, creşterea economică rămâne solidă în România însă modelul de creștere, bazat pe consum, afectează capacitatea ţării de a atinge în mod durabil nivelul de trai din Uniunea Europeană.

Deficitul public a crescut, în special pe seama cheltuielilor cu salariile și a reducerilor fiscale, iar progresele României, în punerea în practică a recomandărilor Comisiei Europene, de anul trecut, sunt limitate. Sunt numai câteva dintre concluziile din Raportul de țară pentru 2019 prezentat, astăzi, oficial, la București.

Sărăcia rămâne o problemă în România la fel inegalitățile între regiuni și categorii de cetățeni, dezvoltarea este îngreunată de lipsa capacității instituționale, fiind nevoie de reforma administrației și de investiții eficiente în domeniile cheie - a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.


Corina Creţu: Cred că trebuie să folosim această oportunitate de a gândi mai bine politicile publice, de a direcționa mai bine investițiile către domenii care creează un impact mai mare în viața oamenilor, calitatea serviciilor publice trebuie îmbunătățită, avem nevoie de mai multe investiții între o serie de domenii cheie de la sănătate la infrastructura de transport, energie și mediu.


Reporter: La rândul său, ministrul finanțelor Eugen Teodorovici a precizat că Raportul cuprinde o abordare pesimistă în privința evoluției economice a României și că estimările și calculele autorităților române sunt diferite.


Eugen Teodorovici: Raportul de țară pentru România oferă o viziune pesimistă asupra situației macroeconomice interne și este în aceeași linie cu prognozele Comisie Europene care s-au dovedit a fi foarte prudente de-a lungul timpului. Previziunile economice au capacitatea de a influența piețele și sentimentul economic al investitorilor. Bunăoară, subestimarea unei tendințe la nivel de prognoză poate funcționa în maniera profeţiei care se autoîmplineşte prin faptul că manipulează încrederea actorilor economici.


Reporter: Eugen Teodorovici a punctat faptul că au crescut investițiile, deficitele și datoria publică sunt sub limitele impuse de Uniunea Europeană, s-a majorat numărul locurilor de muncă, iar rata șomajului este la cel mai redus nivel.


Etichete cecorina creturomaniaeugen teodorovicisaracie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live