Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Miercuri, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Grecu

27 Mai 2020
Vizualizari: 600
Comentează add

Bugetul este însoțit de un instrument de redresare, denumit "Uniunea Europeană de generație viitoare", cu un fond de 750 de miliarde de euro.

CE propune un nou buget comunitar pentru 2021 - 2027

-cristina-grecu

Foto: Arhivă.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus în plenul Parlamentului European un nou buget comun pentru 2021 - 2027, în valoare totală de 1,1 trilioane de euro, o sumă mai mare decât cea discutată la Consiliul European din februarie.

Bugetul este însoțit de un instrument de redresare, denumit "Uniunea Europeană de generație viitoare", cu un fond de 750 de miliarde de euro.

Banii ar urma să fie împrumutați de Comisie de pe piețele financiare și distribuiţi statelor membre cele mai grav afectate de pandemie sub formă de granturi și împrumuturi. România va primi 33 de miliarde de euro din planul de redresare.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenția că banii din instrumentul de redresare vor fi alocați prin programele bugetului comun și că, în curând, Comisia va propune și noi resurse proprii, ca de exemplu taxa digitală sau o taxă pe carbon la granițele Europei.

Ursula von der Leyen: Banii pentru acest instrument vor fi adunaţi prin ridicarea temporară a plafonului resurselor proprii, pentru a permite Comisiei să se folosească de rating-ul său foarte solid ca să se împrumute de pe piețele financiare. Este o necesitate urgentă și excepțională pentru o criză urgenta și la fel de excepțională. Instrumentul de redresare va investi în structura noastră socială, va proteja piața unică europeană și va ajuta la echilibrarea bilanțurilor în Uniune. Între timp, trebuie să apăsăm pedala pentru un viitor verde, digital și rezistent, pentru că acesta este viitorul generației următoare.

Liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European s-au declarat mulțumiți de propunerile Comisiei atât pentru buget, cât și pentru instrumentul de redresare. Grupul Popularilor și cel al Socialiştilor au criticat statele, numite "frugale", Austria, Suedia, Danemarca și Ţările de Jos, care au spus că se opun îndatorării întregii Uniuni.


Etichete (ii)bugetcomunitar

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live