Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE, parteneriat de 2,5 miliarde de euro în sectorul datelor

Comisia Europeană anunţă un parteneriat de 2,5 miliarde de euro în sectorul datelor şi al gestionării lor.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 14 Octombrie 2014, 09:38

Investiţiile pe care executivul comunitar şi reprezentanţii sectorului european al datelor s-au angajat să le facă ar urma să transforme UE într-un lider global în domeniu.

Este un parteneriat public privat care va intra efectiv în vigoare de la începutul anului viitor.

Europa încearcă astfel să se asigure că datele masive, big date, adică volumul uriaş de informaţii deţinute, vor putea fi corelate şi explotate pentru ţeluri unitare, cum ar fi: reducerea consumului de energie, asistenţa medicală sau progresul industrial.

Pentru a înţelege amploarea pe care datele masive o au, Comisia Europeană precizează că la fiecare 60 de secunde sunt generate echivalentul a 360.000 de DVD-uri de date.

Audio: CE, parteneriat de 2,5 miliarde de euro în sectorul datelor. (Euranet Plus)

Volumul copleşitor de informaţii provine direct de la om, de la maşini sau de la senzori.

Este vorba de fotografii, înregistrări video, date despre vreme, semnale GPS, informaţii oferite de sateliţi şi altele. Datele sunt temelia economiei viitorului - punctează comisarul Neelie Kroes.

Folosirea informaţiilor poate rezolva din marile probleme ale omenirii, spune şi Kenneth Cukier, expert în domeniu în cadrul unei conferinţe organizată de Fundaţia americană non profit Sapling la Berlin.

"Datele masive sunt un instrument extrem de important prin care societatea poate progresa. În trecut, ne raportam la puţinele date pe care le aveam şi ne întrebam cum am putea înţelege lumea cu ajutorul lor.

"Acum avem mult mai multe informaţii şi putem realiza lucruri care înainte păreau de neconceput. Singurul mod în care planeta va face faţă provocărilor de la foametea globală la alimentarea cu energie sau combaterea schimbărilor climatice este prin folosirea eficientă a datelor", a spus Kenneth Cukier.

Comisia Europeană precizează că din cei 2,5 miliarde de euro, contribuţia sa este de 500 de milioane, bani care vor proveni din programul "Orizont 2020".