Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE: Controalele la frontiere instituite de Germania şi Austria sunt legale

CE a ajuns la concluzia că reintroducerea iniţială a controalelor la frontierele interne dintre Germania şi Austria, precum şi prelungirile ulterioare, sunt legale.

CE: Controalele la frontiere instituite de Germania şi Austria sunt legale

Articol de Gabriela Tătărău, 24 Octombrie 2015, 11:28

Comisia Europeană şi-a dat, vineri, avizul privind reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne de către Germania şi Austria.

În document se precizează că măsura este în concordanţă cu Codul Frontierelor Schengen.

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că reintroducerea iniţială a controalelor la frontierele interne dintre Germania şi Austria, precum şi prelungirile ulterioare, sunt în conformitate cu Codul Frontierelor Schengen.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Avizul publicat, vineri, apreciază necesitatea şi proporţionalitatea măsurilor introduse de Germania la data de 13 septembrie şi de Austria la 16 septembrie.

Cele două state membre au recurs la această măsură extraordinară, prevăzută în Codul Frontierelor Schengen, pentru a face faţă unui aflux mare de persoane care solicită protecţie internaţională.

Comisia recunoaşte că deciziile luate de Germania şi Austria au fost motivate de o ameninţare gravă la adresa securităţii interne şi a ordinii publice, cauzată de afluxul extraordinar de persoane care solicită protecţie internaţională, trecând frontierele într-un mod spontan, de multe ori fără documentele necesare sau fără o înregistrare corespunzătoare în sistemul Eurodac, la prima lor sosire în Uniunea Europeană.

Verificările la frontierele interne a fost reintroduse pentru a menţine controlul asupra numărului extraordinar de persoane care sosesc în Uniunea Europeană prin metode permise de legislaţiile naţionale ale statelor membre, ca şi de reglementările comunitare.

În opinia Comisiei Europene, creşterea bruscă a numărului de persoane care solicită protecţie internaţională la graniţele acestor ţări a condus la o ameninţare a politicilor publice şi a securităţii interne, care a justificat aplicarea măsurilor extraordinare disponibile în conformitate cu Codul Frontierelor Schengen.

Prin urmare, Comisia consideră că deciziile luate de autorităţile germane şi austriece au fost necesare, iar măsurile sunt proporţionale.

În acelaşi aviz, Comisia îşi exprimă aprecierea cu privire la decizia autorităţilor slovene de a înceta din 16 octombrie controalele temporare introduse la 17 septembrie la frontiera internă cu Ungaria.

Decizia maghiară privind reintroducerea temporară a controlului la frontiere internă cu Slovenia, notificată Comisiei la 17 octombrie, va fi evaluată într-un aviz separat.