Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE: Consultare privind revizuirea Politicii de Vecinătate

Comisia Europeană a lansat miercuri o consultare publică referitoare la revizuirea Politicii de Vecinătate.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 05 Martie 2015, 12:01

Uniunea Europeană are nevoie disperată de instrumente noi, mai bune şi mai eficiente - a precizat, din capul locului, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe.

Se vrea, a explicat Federica Mogherini, o schimbare de abordare.

Mai precis, dialog politic şi raportarea la ţările din estul şi sudul Uniunii ca la parteneri egali.

"În timp ce la est şi la sud situaţia este inflamată, trebuie să ne folosim de întreg potenţialul relaţiilor bilaterale pentru a avea impact în regiune. Sunt provocări comune cărora trebuie să le răspundem: securitatea, migraţia, protejarea dreputurilor fundamentale, apărarea democraţiei, securitatea energetică, economia şi comerţul", a spus Federica Mogherini.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Actuala politică de vecinătate a Uniunii este în vigoare de zece ani.

Ea a mai fost revizuită în 2011, pe fundalul revoltelor de la sud, cunoscute drept primăvara arabă.

Uniunea Europeană are interese clare pe care trebuie acum să le protejeze, a spus şi comisarul european pentru politica de vecinătate.

Johannes Hahn a inclus şi terorismul pe lista ameninţărilor şi a explicat că discuţiile cu ţările de la sud şi est de Uniune vor fi purtate în jurul unor puncte cheie.

În primul rând, Johannes Hahn militează pentru a diferenţiere compexă, nu minimalistă, de tipul sud şi est.

Apoi, noua politică de vecinătate ar trebui să ţină cont de experienţa vecinilor Uniunii şi de interesele comune, dar şi să fie ţintită:

"Nu mai trebuie să acoperite toate sectoarele, cu toţi partenerii. Comerţul şi mobilitatea au fost în centrul atenţei. Vreau să ne axăm şi pe securitatea energetică sau crima organizată, cu anumiţi parteneri. Nu în utlimul rând, e vorba de flexibilitate, mai ales când trebuie să răspundem crizelor care se ivesc", a declarat Johannes Hahn.

Prime discuţii, la nivel de miniştri europeni de externe, vor avea loc chiar la sfârşitul acestei săptămâni, în cadrul unei reuniuni informale.

Apoi vor urma întţlniri cu partenerii din afara Uniunii, la Riga, pentru analiza situaţiei din est şi apoi la Barcelona, cu ţările de la sudul Uniunii.

Consultarea lansată de Comisie va ţine până în iunie, pentru ca la început de toamnă executivul comunitar să vină cu o propunere clară de revizuire a Politicii de Vecinătate.