Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Duminică, 07 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Arina Petrovici

29 Mai 2012
Vizualizari: 1431
Comentează add

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a spus marţi, la Bruxelles, că pentru evitarea suspendării plăţilor, guvernul va analiza proiectele aflate în derulare, inclusiv în ceea ce priveşte salarizarea.

CE auditează programele de resurse umane

arina-petrovici

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban. Foto: Arhivă.

Raportul de audit al Comisiei Europene legat de derularea programului POSDRU privind resursele umane urmează să fie gata în câteva săptămâni, dar indiferent de decizia pe care o va lua Comisia, România trebuie să adopte o serie de măsuri pentru buna funcţionare a acestui program.

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a spus marţi, la Bruxelles, că pentru evitarea suspendării plăţilor, guvernul se gândeşte la un plan de acţiune care vizează modul în care se evaluează proiectele, siguranţa sistemelor informatice şi nivelul costurilor, în special a celor cu salariile.  

România aşteaptă raportul de audit al Comisiei Europene referitor la programul operaţional sectorial pentru dezvoltarea resurselor umane sau POSDRU, cum i se spune pe scurt, iar ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat că este posibil ca redactarea raportului de către experţii Comisiei care au efectuat misiunile de audit în România să mai dureze câteva săptămâni.

Însă după cum a spus ministrul Leonard Orban, responsabilii de la Bucureşti recunosc că au fost identificate probleme şi că ele vor trebui rezolvate indiferent care va fi decizia Comisiei Europene, adică dacă va suspenda sau nu acest program.

Leonard Orban a spus că problemele nu trebuie generalizate la nivelul întregului program, că sunt probleme la anumite proiecte puse deja în aplicare sau aflate în curs de aplicare, ca şi anumite probleme de sistem ce vor trebui remediate în timp foarte scurt pentru a evita suspendarea programului care ar însemna că România ar pierde definitiv 100 de milioane de euro până la sfârşitul acestui an şi 1,1 miliarde de euro pentru întreg anul 2013.

Ministrul afacerilor europene a mai spus că, săptămâna trecută, guvernul a discutat un plan de acţiune pe care îl va definiva după ce va avea şi raportul Comisiei Europene.

Planul de acţiune are în vedere măsuri care să îmbunătăţească funcţionarea programului operaţional pentru dezvoltarea resurselor umane, a spus ministrul afacerilor europene, Leonard Orban. 

"În principal, câteva din măsurile avute în vedere - pe de o parte, măsuri ce ţin de sistem, de modul în care, de exemplu, vor funcţiona de acum înainte acele etape legate de evaluarea proiectelor, de asemenea, etapa de verificare la faţa locului a proiectelor. Vă reamintesc că doar parţial proiectele erau verificate.

"De asemenea, măsuri ce sunt legate de controlul proiectelor, deci controlul în amănunţime al proiectelor, inclusiv o modificare a procentului care încadrează proiectele cu risc de probleme, risc de iregularităţi", a declarat Leonard Orban.  

Ministrul Leonard Orban a mai enumerat, între măsurile avute în vedere de planul de acţiune al guvernului, măsuri privind siguranţa sistemelor informatice utilizate pentru POSDRU, în special de autoritatea de management, dar şi măsurile legate de aplicarea proiectelor, iar aici ministrul Orban a explicat că vor fi verificate proiectele unde sunt prezentate de către beneficiari cereri de rambursare.


Etichete POSDRUauditCEresurse umane

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live