Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE "ajută şi doreşte să ajute în continuare Grecia"

„Comisia Europeană ajută şi doreşte să ajute în continuare Grecia”, dă asigurări comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 29 Ianuarie 2015, 12:01

Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, spune că Uniunea Europeană este pregătită să ajute în continuare Grecia.

El a exclus totodată orice 'ruptură' între Bruxelles şi noile autorităţile elene, care se opun măsurilor de austeritate.

„Comisia Europeană ajută şi doreşte să ajute în continuare Grecia”, dă asigurări comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, într-un interviu apărut astăzi în cotidianul francez Le Parisien.

El a mai spus că actualul programul de ajutor financiar extern pentru Grecia a fost prelungit cu două luni, peste termenul limită de luna viitoare, iar Uniunea Europeană este dispusă la forme de cooperare mai suple' cu Atena.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

'Ceea ce ne dorim, şi unii şi ceilalţi, este o Grecie care să se redreseze, să aibă loc o creştere economică şi să fie create locuri de muncă, a mai spus Pierre Moscovici. Ar putea fi reduse, astfel, afirmă responsabilul european, inegalităţile, iar Grecia ar fi capabilă să facă faţă problemei datoriei sale externe şi să rămână în zona euro.

Declaraţiile au fost făcute în condiţiile în care noul premier grec, Alexis Tsipras, liderul partidului stângii radicale Syriza, marele câştigător în alegerile legislative anticipate de duminică, a anunţat că doreşte o restructurare a datoriei Greciei, care a ajuns la 175 la sută din Produsul Intern Brut.

Vorbind astăzi, la prima şedinţă a noului cabinet elen, format de stânga radicală cu o formaţiune de dreapta care se opune, la rândul ei, măsurilor de austeritate, premierul elen s-a declarat pregătit să discute cu partenerii internaţionali pentru a găsi o soluţie corectă, care să nu ducă, cităm, la o 'ruptură dezastruoasă'.

Alexis Tsipras a mai afirmat că guvernul său vrea să reintroducă salariul minim, de aproape 750 de euro, şi să oprească o parte din privatizări, cum ar fi cea a portului Pireu.

Problemele Greciei sunt 'încă acolo' şi trebuie 'rezolvate', a avertizat încă de luni preşedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem,, după o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro.

Dijsselbloem este aşteptat vineri la Atena pentru discuţii văzute de şeful executivului elen drept 'cruciale şi productive'.

Până atunci, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, se va deplasa la Atena. Va fi prima vizită a unui oficial european de la alegerile de duminică.