Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

25 Septembrie 2014
Vizualizari: 690
Comentează add

Potrivit prevederilor tratatelor la care au aderat ţările membre, Comisia Europeană veghează la corecta aplicare a dreptului Uniunii.

CE adoptă pachetul privind încălcarea legislaţiei europene CE adoptă pachetul privind încălcarea legislaţiei europene - Conține audio

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Euranet Plus.

Deciziile ce urmează să fie a anunţate, joi, vizează toate statele membre şi cea mai mare parte a politicilor Uniunii Europene, astfel încât dreptul european să fie aplicat unanim pretutindeni în Europa, în interesul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Fiecare stat membru este responsabil de punerea în aplicare a dreptului Uniunii, cu tot ceea ce implică acest lucru: transpunere în termenele stabilite, armonizare şi aplicare corectă în cadrul sistemului juridic naţional.

Potrivit prevederilor tratatelor la care au aderat ţările membre, Comisia Europeană veghează la corecta aplicare a dreptului Uniunii şi, prin urmare, în cazul în care un stat nu respectă dispoziţiile acestuia, tot Comisia dispune de puteri proprii, în încercarea de a pune capăt respectivei încălcări şi, după caz, poate sesiza Curtea Europeană de Justiţie.

Audio: CE adoptă pachetul privind încălcarea legislaţiei europene.

Neîndeplinirea obligaţiilor înseamnă nerespectarea de către un stat membru – fie că vorbim de autorităţile de la nivel central, regional sau local – a normelor prevăzute de dreptul Uniunii. Aceasta poate lua forma unei acţiuni sau a unei omisiuni.

În cazul în care constată vreo încălcare a legislaţiei europene sau vreo neîndeplinire a obligaţiilor, Comisia Europeană lansează, mai întâi, o procedură administrativă denumită „procedură de încălcare” a dreptului Uniunii sau „procedură pre-contencioasă”.

După această atenţionare, să-i spunem, statului membru i se oferă ocazia să se conformeze de bună voie la cerinţele prevăzute de dreptul Uniunii.

Urmează „somarea”, în cursul căreia Comisia Europeană solicită statului membru respectiv să îi comunice, până la o anumită dată, observaţiile sale referitoare la o problemă de aplicare a dreptului Uniunii.

Apoi, „avizul motivat” îşi propune să stabilească poziţia Comisiei Europene faţă de încălcarea legislaţiei Uniunii, însoţită de invitaţia adresată ţării în cauză să pună capăt încălcării, până la o dată stabilită.

Avizul motivat trebuie să conţină o prezentare coerentă şi detaliată a motivelor care au condus Comisia Europeană la concluzia că statul în cauză nu şi-a îndeplinit una dintre obligaţiile care îi revin în baza tratatului.

Dacă nici după aceste etape statul vizat nu se conformează, este sesizată Curtea Europeană de Justiţie, intrându-se în faza contencioasă.


Etichete Euranet PlusAgenda EuropeanăUniunea EuropeanăComisia EuropeanăpachetîncălcarelegislațieCurtea Europeană de Justiţie

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live