Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE a lansat un nou centru de formare pentru securitate nucleară

EUSECTRA, Centrul European de formare în domeniul securității nucleare, a fost înființat în cadrul planului de acțiune al UE în domeniul chimic, biologic, radiologic și nuclear.

EuranetPlus.

Articol de Cătălin Gomboş, 20 Aprilie 2013, 12:54

Comisia Europeană a lansat un Centru de formare pentru combaterea traficului de materiale nucleare și radioactive.

Acesta le este destinat atât ofițerilor care lucrează pe teren, cât și formatorilor și experților.

Securitatea nucleară este văzută drept una dintre provocările de securitate majore ale secolului 21.

Problema, discutată și în contextual prăbușirii URSS și a temerilor legate de capacitatea fostelor state sovietice de a garanta securitatea arsenalului nuclear și a substanțelor radioactive de pe teritoriul Uniunii Sovietice, a fost adusă în atenție de atentatele sinucigașe care au țintit Statele Unite la 11 septembrie 2001.

AUDIO: Centru de formare pentru combaterea traficului de materiale nucleare și radioactive.

Acestea au arătat disponibilitatea unor entități teroriste de tipul Al Qaida de a folosi arme cu un impact cât mai puternic și au dat naștere la îngrijorări serioase cu privire la posibila folosire a unor arme neconvenționale de către teroriști; aceste îngrijorări au fost sporite și de utilizarea unor bombe cu clor în timpul războiului din Irak.

Posibilitatea ca armele de distrugere în masă – biologice, chimice și nucleare – să intre în posesia unor organizații teroriste există, însă dată fiind dificultatea fabricării unor astfel de arme de către actori non-statali, este puțin probabil ca entitățile teoriste să poată intra în posesia lor.

Din acest motiv, provoacă o mai mare îngrijorarea perspectiva creării unor așa-numite “bombe murdare”, cu material radioactiv.

Foto: Reţeaua EuranetPlus.

Folosirea acestora nu ar avea impactul devastator al unor bombe atomice, însă ar putea infesta cu material radioactiv teritorii destul de mari, determinând evacuarea lor, costuri economice semnificative din cauza decontaminării și panică în masă.

Centrul European de formare în domeniul securității nucleare, EUSECTRA, a fost înființat în cadrul planului de acțiune al Uniunii Europene în domeniul chimic, biologic, radiologic și nuclear, adoptat de Consiliul European în 2009.

Centrul își propune ca, dincolo de accentul pus pe traficul de materiale, să contribuie la cooperarea transfrontalieră, crearea unor rețele ale experților și gestionarea centralizată a cunoștințelor.

EUSECTRA oferă, de asemenea, formare avansată în domeniul detectării și identificării materialelor, al gestionării locului unei infracțiuni cu arme radiologice și al elaborării unor planuri de răspuns naționale.

Chiar înainte de lansarea oficială a EUSECTRA au fost organizate o serie de sesiuni-pilot pentru ofițerii de teren, formatori și experți, cu participanți din țări din Africa de Nord și Africa Centrală, Asia Centrală și Asia de Sud-Est, Comunitatea Statelor Independente și Europa.

EUSECTRA oferă, în cadrul formării, peste 30 de instrumente de măsurare și de detectare a radiațiilor și simulează inclusive condițiile de aeroport.