Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE a anunţat detaliile planului de relansare economică

Claude Juncker a explicat că noua strategie bazată pe investiţii va fi implementată în parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii, fără a obliga statele membre la contribuţii.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 27 Noiembrie 2014, 09:50

Comisia Europeană a anunţat miercuri detaliile planului de relansare economică, gândit de Cabinetul Juncker încă de dinainte de a fi confirmat de votul eurodeputaţilor.

Investiţiile ar urma să fie principalul motor de creştere economică

Strategia Comisiei promovată ca o adevărată ofensivă a investiţiilor ar urma să aibă un buget total de 315 miliarde de euro. Banii vor fi folosiţi pe trei axe prioritare.

Este vorba, în primul rând, de instituirea unui nou fond european pentru investiţii strategice, de o rezervă de proiecte, dar şi de o Foaie de parcurs pentru a face economia comunitară atractivă în ochii mediului privat. Crăciunul a venit mai devreme.

Sunt aici pentru a arăta că îmi îndeplinesc promisiunile" - a spus, în Parlamentul European, preşedintele Comisiei.

Audio: CE a anunţat detaliile planului de relansare economică.

Jean-Claude Juncker a explicat că noua strategie bazată pe investiţii va fi implementată în parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii, fără a obliga statele membre la contribuţii directe.

Experţii Comisiei susţin că măsurile propuse ar urma să contribuie cu cel puţin 330 de miliarde de euro, anual, la Produsul Intern Brut şi să creeze până la 1,3 milioane de locuri de muncă noi. Totodată, planul de investiţii ar urma să completeze eforturile făcute până acum la nivelul Uniunii, a mai explicat Jean-Claude Juncker.

"Da, avem nevoie de reforme structurale pentru a moderniza şi conserva modelul economic european. Da, avem nevoie de responsabilitate fiscală pentru a redeveni sustenabil şi pentru a recâştiga încrederea. Dar pentru a completa acest 'omne trium perfectum' avem acum nevoie de investiţii. Pentru prima dată, Comisia Europeană prezinta cele trei componente vitale pentru succves la pachet", a spus Jean-Claude Juncker.

Deşi planurile Comisiei sunt optimiste au apărut deja şi primele critici.

Confederaţia Europeană a Sindicatelor, citată de BBC, susţine că Fondul european pentru investiţii strategice, iniţial de 21 de miliarde de euro, nu va genera suficienţi bani şi că este nevoie de sume mult mai mari pentru a face cu adevărat diferenţa.

Sindicatele europene susţin că planul Comisiei nu ar fi realist.

Infografic: De unde provin fondurile? Sursa: europa.eu.