Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Joi, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

5 Mai 2014
Vizualizari: 934
Comentează add

Guvernul va sesiza Curtea Constituţională, cel mai probabil marţi, cu privire la dreptul preşedintelui de a face campanie electorală, afirmă premierul Victor Ponta.

CCR, "sesizată privind dreptul preşedintelui de a face campanie"

sorin-solomon

Premierul Victor Ponta.  Foto: gov.ro.

Guvernul va sesiza Curtea Constituţională, cel mai probabil marţi, cu privire la dreptul preşedintelui de a face campanie electorală, a anunţat luni la Palatul Victoria premierul Victor Ponta.

Premierul a spus că preşedintele nu ar trebui să se implice în campania electorală, pentru că "instituţia preşedintelui României are aceleaşi obligaţii  şi trebuie să le respecte pentru a salva prestigiul şi, până la urmă, nu doar imaginea, ci obligaţiile constituţionale care revin unui preşedinte care reprezintă România în ansamblu".

"Fiind vorba de preşedinte, evident că sancţiunile sunt cele prevăzute de Constituţie şi, pentru a avea un punct de vedere oficial al Curţii Constituţionale a României, Guvernul României va sesiza, în baza art. 34, alineatul unu din Legea 47/1992, legea care organizează activitatea Curţii Constituţionale, Curtea Constituţională în sensul următor: trei solicitări să analizeze existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României, cel abilitat prin Constituţie şi lege să organizeze - şi răspunde de altfel - de campanie electorală, şi preşedintele României să stabilească că acest conflict este cauzat de implicarea directă a preşedintelui în campania pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi în campania pentru alegerea unor colegii, unor mandate de deputaţi şi senatori în Parlamentul României şi să pronunţe o decizie prin care să stabilească în mod clar că preşedintele României, ca şi alte categorii de persoane care ocupă anumite funcţii, nu are dreptul de a face campanie electorală şi de a se implica activă" a mai declarat Vicror Ponta.

Premierul a spus că "din cauza intemperiilor a renunţat la campania electorală pentru europarlamentare".

"Ţinând cont de situaţia din ţară, am luat decizia, alături de alţi miniştri care au responsabilităţi în domeniu, de a suspenda participarea noastră la acţiuni cu caracter electoral. Evident, campania electorală continuă, aşa cum este prevăzută de lege, însă datoria noastră a fost, în primul şi în primul rând, de a interveni acolo unde avem obligaţia şi atribuţii ca membri ai guvernului" a mai spus Victor Ponta.


Etichete Victor PontaTraian BăsescuPalatul VictoriaCurtea Constituţionalăcampanie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live