Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Duminică, 05 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

3 Octombrie 2014
Vizualizari: 1251
Comentează add

Guvernul catalan a publicat, astăzi, un decret ce vizează crearea unei comisii electorale pentru referendumul privind autodeterminarea regiunii.

Catalonia forţează obţinerea independenţei

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Guvernul catalan a publicat un decret ce vizează crearea unei comisii electorale pentru referendumul privind autodeterminarea regiunii. 

 
Demersul are loc la scurt timp după ce Curtea Constituţională a decis că orice referendum trebuie aprobat de guvernul central de la Madrid. 
 
Executivul central se opune însă consultării populare din regiunea cu peste şapte milioane de locuitori şi atrage atenţia că autorităţile catalane vor suporta consecinţele, dacă vor încălca legea.
 
"Îi amintim că trebuie să respecte legea" a spus Soraya Sáenz de Santamaría. 
 
 Acesta a fost răspunsul purtătorului de cuvânt al Guvernului de la Madrid, doamna Soraya Sáenz de Santamaría, la publicarea decretului catalan privind constituirea comisiei electorale pentru referendumul de independenţă.
 
Avertismentul este pentru liderul guvernului regional catalan, Artur Mas.  
 
"În politică, fiecare poate apăra ce doreşte, dar în condiţiile legii şi democraţiei, deoarece atunci când cineva încalcă legea, probabil atentează la drepturile multora, în acest caz ale catalanilor şi ale spaniolilor care au dreptul împreună să decidă care este modelul, pe care îl doresc pentru întreaga ţară" a mai afirmat Soraya Sáenz de Santamaría.  
 
Executivul de la Madrid îşi menţine, aşadar, opoziţia, în timp ce la Barcelona liderul catalan şi reprezentanţii partidelor care susţin referendumul au început, astăzi, o serie de consultări pentru o soluţie privind organizarea acestuia pe 9 noiembrie. 
 
După trei ore de discuţii, purtătorul de cuvânt al guvernului regional a anunţat că se doreşte menţinerea convocării, astfel încât în 9 noiembrie să se poată vota, deşi Tribunalul Constituţional a suspendat decretele semnate de Artur Mas în acest sens. 
 
La Barcelona, consultările continuă şi nu este exclusă convocarea alegerilor regionale anticipate.

Etichete Guvernul catalanCurtea ConstituţionalăMadridBarcelonaSoraya Sáenz de SantamaríaArtur Masindependenţă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live