Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cât de sigure sunt reţelele de socializare pe internet?

Cea mai bună metodă de protecţie se pare că rămâne autocenzura.

Cât de sigure sunt reţelele de socializare pe internet?

17 Noiembrie 2009, 22:14

Mişcarea de socializare pe web a luat o amploare deosebită în ultima perioadă şi, conform statisticilor, în următorii cinci ani situaţia va deveni şi mai complexă, pentru că se estimează că până în 2013 numărul utilizatorilor de internet va creşte cu aproape 45%.

Pe lângă avantajul folosirii nelimitate a jocurilor online, clipurilor muzicale şi a informaţiilor de ultima oră din diferite domenii, reţelele de socializare pe internet oferă spaţiu larg comunicării în timp real prin serviciul de chat sau de email, dar şi prin intermediul microblogging-ului. Sute de milioane de utilizatori provin din diverse categorii sociale – oameni simpli, artişti, jurnalişti, politicieni, oameni de afaceri etc – şi au în comun dorinţa de comunicare şi de divertisment în “comunitate”: fie că este vorba de Facebook, Twitter, Hi 5, My Space şi alte reţele.

Reţeaua Facebook, estimată la o valoare de aproape 6,5 miliarde de dolari, deţine 58% din traficul pe reţelele sociale din Statele Unite şi are în lumea întreagă peste 300 de milioane de vizitatori unici. Dar, evoluţia pieţei concurenţiale determină schimbarea profilului activităţii. De pildă, MySpace şi-a propus să devină un site dedicat muzicii şi divertismentului, utilizatorii putând cumpăra piese de pe iTunes. Şi totuşi, activitatea de comunicare se menţine şi capătă noi valenţe.

Astfel, trimiterea de e-mail-uri către fiecare destinatar în parte a fost înlocuită cu o tehnică mult mai simpla, accesibilă instantaneu de către utilizatorii acestor reţele – redactarea unui mesaj (de maximum 140 de semne pe Twitter sau nelimitat pe Facebook) şi postarea acestuia pe homepage, unde poate fi vizualizat de toţi prietenii din comunitatea virtuală.

Dezavantajele reţelelor de socializare

Dar, pe lângă avantaje, există desigur şi câteva dezavantaje ale folosirii acestor reţele de socializare. Unul dintre ele, şi cel mai important, se referă la pierderea intimităţii pe care o conferă simplul email, de exemplu. Şi asta pentru că nu doar prietenii apropiaţi citesc acele mesaje, ci şi ceilalti 500 de "prieteni" de pe Facebook sau "followers" de pe Twitter.


Evident, se pot face anumite setări de blocare a accesului pentru o siguranţă mai mare asupra protejării informaţiilor personale, dar acestea sunt destul de relative, iar cea mai bună metodă de autoprotecţie se pare că rămâne totuşi autocenzura.

Însă, mulţi utilizatori nu ştiu că, în conformitate cu termenii contractului, făcând clic pe rubrica "accept", practic oferă în exclusivitate reţelei dreptul de proprietate asupra tuturor informaţiilor şi imaginii publice. Recent, Twitter a sublicenţiat recent acest drept, prin vânzarea către companiile Google şi Microsoft a drepturilor de a căuta prin mesajele postate de abonaţii săi.

Un alt dezavantaj îl reprezintă pericolul ca utilizatorii reţelelor sociale să devină “victime” ale hackerilor, care au acum o nouă posibilitate de a fura bani sau informaţii cu caracter privat.


Criminalitatea virtuală în creştere


Potrivit unui raport al companiei de securitate Sophos, criminalitatea virtuală este în creştere şi 63% dintre administratorii de reţele îşi fac griji din cauză că angajaţii companiilor share-uiesc prea multe informaţii personale prin intermediul reţelelor sociale. Un sfert din afaceri au fost deja lovite de spam, phishing sau malware, prin intermediul Twitter sau a altor reţele sociale.

Phishing-ul se manifestă prin mesaje trimise pe e-mail, prin care se cer informaţii personale utilizatorilor, precum parole sau codurile cardurilor bancare, în timp ce malware-ul este un software rău, creat pentru a se infiltra în computere şi pentru a obţine diverse informaţii.

De menţionat, în context, că în urmă cu aproape un an de zile, reţeaua Facebook câştiga un proces de aproape un miliard de dolari împotriva unui spammer, care a trimis peste patru milioane de mesaje spam către utilizatorii reţelei, folosindu-se de conturi Facebook furate de el sau cumpărate de la alţi spammeri, utilizând apoi botnet-uri pentru a promova pornografia, consumul de marijuana şi medicamente.

Recent, un jurnalist mexican a prezentat într-o serie de reportaje câteva dintre “breşele” din sistemele de securitate ale reţelelor de socializare pe internet. Joaquin Lopez Doriga a atras chiar atenţia că acestea au devenit o nouă sursă de informaţii pentru terorişti.


Hoţi şi răpitori "frecventează" şi ei reţelele de socializare


În plus, se pare că şi unii hoţi sau răpitori îşi racolează victimele vizualizându-le profilurile de pe reţelele de socializare (portrete, case, maşini, poze de călătorie), care le oferă indicii valoroase despre poziţia socială şi situatia economică sau nivelul de trai ale viitoarelor “ţinte”. Jurnalistul atrage atenţia că, chiar şi atunci când utilizatorul anulează statutul de membru, fotografiile şi informaţiile rămân la bord, în conformitate cu politica Facebook, pentru cazul in care decide să-şi reactiveze contul. Mai mult, utilizatorul nu este îndepărtat nici chiar atunci când moare.

Potrivit "termenilor de utilizare," urmaşii nu pot legalmente să-i oblige să şteargă de pe Facebook date şi imagini ale rudelor lor, pentru că atunci când a acceptat clauzele virtualului contract Facebook, a dat dreptul de a "menţine starea activă, în cadrul unui comemorari speciale, pentru o perioadă de timp, pentru a permite altor utilizatori sa posteze comentarii şi note asupra decedatului. De altfel, acest aspect a fost si motivul sesizarii facute de Canadian Internet Policy and Public Interest Clinic (CIPPIC), de la Universitatea din Ottawa, acesta fiind primul caz de investigaţie a unei reţele sociale.

Reţelele de socializare iau măsuri suplimentare de securitate

Iată însă că administratorii reţelelor de socializare nu vor să le fie afectate cifrele de afaceri şi au acceptat aceste critici. Mai mult, au început să ia măsuri suplimentare de securitate. În intenţia de a-şi proteja mai bine clienţii, oficialii din cadrul companiei care administrează reţeaua Facebook au introdus în sistem de testare noi opţiuni care să le permită utilizatorilor să stabilească ce parte a vieţii lor personale va apărea pe pagina proprie, în funcţie de categoria căreia îi aparţin vizitatorii care le vizualizeaza pagina.

Chris Kelly, însărcinat cu protecţia vieţii personale a utilizatorilor, a precizat că membrii Facebook vor putea decide ce informaţii vor pune la dispoziţia vizitatorilor, în funcţie de raporturile în care se află aceştia cu utilizatorul: "prieteni, colegi de clasă sau de facultate, colegi de serviciu sau prieteni ai prietenilor".

De asemenea, se speră că şi anumite structuri specializate în securizarea activităţii cibernetice, precum EUROPOL, să ajute la menţinerea în topul preferinţelor utilizatorilor de internet a reţelelor sociale. În orice caz, în ultima perioadăa se constată că nu doar persoanele fizice sau diverse asociaţii neguvernamentale îşi deschid conturi pe diverse platforme de socializare, dar şi o serie de instituţii publice şi structuri internaţionale, precum Pentagonul sau NATO.

Facebook a ajuns la 300 de milioane de utilizatori
Ştiinţă & Tehnologie 16 Septembrie 2009, 12:43

Facebook a ajuns la 300 de milioane de utilizatori

Siteul are suficiente venituri pentru a-şi acoperi costurile necesare modernizării continue a serviciului.

Facebook a ajuns la 300 de milioane de utilizatori
East European Comic Con, la Complexul Romexpo
Life & Style 19 Aprilie 2024, 16:53

East European Comic Con, la Complexul Romexpo

Aproximativ 52.500 de participanţi au fost prezenţi la ediţia de anul trecut a evenimentului.

East European Comic Con, la Complexul Romexpo
60%  dintre locurile de cazare din Poiana Braşov, rezervate pentru 1 Mai şi Paşte
Life & Style 19 Aprilie 2024, 08:41

60% dintre locurile de cazare din Poiana Braşov, rezervate pentru 1 Mai şi Paşte

Tarifele pornesc de la 3.000 lei la un hotel de trei stele, pentru 5 nopţi de cazare, şi conţin şi un program special de Paşte

60% dintre locurile de cazare din Poiana Braşov, rezervate pentru 1 Mai şi Paşte
Din cauza temperaturilor mari, reptilele au ajuns în zone locuite
Life & Style 18 Aprilie 2024, 12:42

Din cauza temperaturilor mari, reptilele au ajuns în zone locuite

Reptilele care au ajuns în ultima perioadă a acestui an în zone locuite pot fi veninoase şi pot fi un pericol pentru viața...

Din cauza temperaturilor mari, reptilele au ajuns în zone locuite
Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, rămâne în închisoare
Life & Style 17 Aprilie 2024, 21:16

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, rămâne în închisoare

Radu Mazăre se află la Penitenciarul Jilava din mai 2019, când a fost extrădat din Madagascar.

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, rămâne în închisoare
Propunerile de modificare a Codului Rutier
Life & Style 17 Aprilie 2024, 09:04

Propunerile de modificare a Codului Rutier

Ministerul de Interne este aşteptat să prezinte astăzi propunerile de modificare a Codului Rutier, elaborate după accidentul...

Propunerile de modificare a Codului Rutier
Exercițiul multinațional "Sea Shield 24" este în plină desfășurare la Marea Neagră
Life & Style 16 Aprilie 2024, 21:43

Exercițiul multinațional "Sea Shield 24" este în plină desfășurare la Marea Neagră

Peste 2.200 de militari, între care aproape 400 străini, cu 135 de mijloace tehnice, se antrenează în zona de...

Exercițiul multinațional "Sea Shield 24" este în plină desfășurare la Marea Neagră
Doi din cinci angajaţi români, „nemulţumiţi de actualul loc de muncă”
Life & Style 16 Aprilie 2024, 14:49

Doi din cinci angajaţi români, „nemulţumiţi de actualul loc de muncă”

Salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale sunt principalele motive de frustrare.

Doi din cinci angajaţi români, „nemulţumiţi de actualul loc de muncă”