Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

11 Septembrie 2014
Vizualizari: 1167
Comentează add

La începutul acestei săptămâni a fost publicat Eurobarometrul pe tema atitudinii cetățenilor europeni în privința protecției mediului.

Cât de importantă este protecția mediului pentru cetățenii UE Cât de importantă este protecția mediului pentru cetățenii UE - Conține audio

mihaela-mihai

Euranet Plus.

Protecția mediului rămâne o preocupare importantă pentru aproape toți europenii, deși ultimii ani au stat sub semnul crizei economice.

Concluzia aparține unui Eurobarometru realizat recent în toate cele 28 de state membre ale Uniunii.

Criza economică nu a afectat cu nimic preocuparea europenilor pentru ecologie.

95 la sută dintre cei chestionați spun că protecția mediului este important pentru ei, iar trei sferturi cred că aceste problem au un impact direct asupra viețiilor de zi cu zi.

În plus, participanţii la sondaj sunt de părere că o utilizare eficientă a resurselor natural poate stimuli creșterea economică.

Audio: Cât de importantă este protecția mediului pentru cetățenii UE.

Pentru 93 la sută dintre cei intervievați în cadrul Eurobarometrului, marii poluatori ar trebui să repare daunele pe care le provoacă mediului.

Introducerea unor amenzi mai costisitoare este considerată a fi cea mai eficientă soluție, în condițiile în care 77 la sută dintre participanții la sondaj spun că marile companii și industria nu iau suficiente măsuri pentru protecția mediului.

Aceași opinie o au 70 la sută dintre cei intervievați în privința guvernului din țara lor, în timp ce 85 la sută dintre europeni consider că ei înșiși pot juca un rol în protejarea mediului.

Cei mai mulți dintre ei spun că se comport dintr-o perspectivă ecologică atunci când separă deșeurile pentru reciclare sau când reduc consumul de energie ori de apă.

Potrivit sondajului, 77 la sută dintre cei intervievați consider că legislația comunitară este necesară pentru protecția mediului în fiecare stat membru, iar șase din zece europeni ar vrea ca deciziile legate de mediu să fie luate în comun, în cadrul Uniunii.

Pentru 80 la sută dintre participanții la Eurobarometru, Uniunea ar trebui să fie în măsură să verifice dacă legislația în domeniul mediului este aplicată correct în statele membre, iar 84 la sută ar dori să fie allocate mai multe fonduri comunitare pentru sprijinirea activităților ecologice.

Eurobarometrul privind mediul, primul din ultimii trei ani, a fost realizat în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, în perioada 26 aprilie - 11 mai.

Au răspuns întrebărilor aproape 28 de mii de oameni.

Pentru actualul comisar European pentru mediu, Janez Potočnik, Eurobarometrul arată că cetățenii sunt extrem de îngrijorați de poluarea aerului și a apei, de gestionarea substanțelor chimice și a deșeurilor, motiv pentru care Uniunea ar trebui să facă mai multe eforturi pentru a proteja mediul.


Etichete Euranet PlusComisia EuropeanăUniunea EuropeanăEurobarometrucriza economicaprotectia mediuluisondajecologieJanez Potočnik

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live