Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Vineri, 04 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

5 Decembrie 2012
Vizualizari: 2416
Comentează add

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, câştigul salarial mediu net a fost de 1.552 lei în octombrie. Cele mai mari creşteri sunt în minerit şi transporturi aeriene.

Câştigul salarial mediu net a crescut cu 14 lei în octombrie

ioana-dogaru

Foto: arhivă.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.139 lei în luna octombrie 2012, cu 0,8% mai mare decât în luna septembrie, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.552 lei în octombrie, în creştere faţă de luna anterioară cu 14 lei (0,9%).

În luna octombrie 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat uşoare creşteri faţă de luna septembrie 2012 ca urmare a acordării de prime, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), drepturi în natură ori realizării de producţii ori încasărilor mai mari.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost de 21,2% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv cu 13,1% în extracţia minereurilor metalifere, între 5,0% şi 7,5% în transporturi aeriene.


Comunicatul INS privind salariul mediu în octombrie

Creşteri între 2,5% şi 5% s-au înregistrat în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, tranzacţii imobiliare, fabricarea de mobilă, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, colectarea şi epurarea apelor uzate.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost de 25,9% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 17,8% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, respectiv cu 7,2% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Scăderi între 2% şi 3,5% s-au înregistrat în telecomunicaţii, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor din tutun, alte activităţi de servicii, informaţii şi comunicaţii, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice).

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%.

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum

Indicele câştigului salarial real pentru luna octombrie 2012 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 100,6%.  

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 119,5%, cu 0,8 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2012, precizează INS.

Foto: Evoluţia indicilor preţurilor de consum şi a indicilor câştigurilor salariale medii nete. Sursă INS.


Etichete salariumajorăriINS

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live