Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎN ZORI Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Octavian Coman

11 Martie 2010
Vizualizari: 5020
Comentează add

Din perspectiva arhitectului român Mariana Celac, casele verzi pot aduce resuscitarea meşteşugurilor tradiţionale.

Casele verzi au început să prindă rădăcini în România Casele verzi au început să prindă rădăcini în România - Conține galerie foto

octavian-coman

Biroul Asociaţiei Greeninitiative.

"MogoGogo" - aşa îşi alintă soţii Felicia şi Marius Ienculescu-Popovici proprietatea pe care au construit două clădiri verzi.

Oficial, cele două imobile din Mogoşoaia, de lângă Bucureşti, poartă alt nume: "Greenoffs" şi "Greenom".

Prima va deveni sediul asociaţiei "Greenitiative" pe care au înfinţat-o soţii Popovici. A doua clădire  va fi casa lor.

Greenoffs, adică biroul, are izolaţia  termică din lut cu paie.

"Întâi s-a făcut structura de lemn. După aceea pe interior s-au pus nişte stinghii şi s-a bătut pământul între cele două elemente", a spus Marius Popovici.

Pentru că pe dinafară Greenoffs e căptuşit în mare parte cu lemn, imobilul arată ca o cabană.

Acelaşi lemn a fost folosit la acoperirea pereţilor exteriori ai  casei de locuit, încă neterminată.

"Lemnul provine din păduri exploatate sustenabil. Este tratat exclusiv termic, după un patent al unor finlandezi, fără a fi aplicate pe el substanţe chimice", a adăugat Marius Popovici.

Greenom are o  parte din structură ridicată cu materiale clasice. Geamurile sunt termopan, pentru a izola termic foarte bine. 

"Panouri termoizolante care nu sunt ca cele obişnuite. Sunt făcute din aşchii de lemn reciclat. Sunt presate după un brevet al unei firme germane", mai povesteşte proprietarul.

Izolarea termică reduce consumul de energie. Familia Popovici doreşte să instaleze panouri solare, pentru a produce curent şi un sistem de încălzire ecologic.

În privinţa costurilor, pe cele două clădiri care au împreună o suprafaţă de aproximativ 180 de metri pătraţi, au cheltuit, spun ei, până acum sub o sută de mii de euro.

Proprietarii mai spun că au făcut clădiri mai mici, dar cu materiale mai scumpe.

Urmează însă cheltuielile cu diferitele instalaţii prietenoase cu mediul.

Felicia Popovici spune că şi aceastea sunt justificate pentru că nu o să mai aibă facturi. Eventual, o să rămână cu una de curent electric, dar redusă ca valoare. Aşa că Felicia Popovici consideră că în timp costurile pentru instalaţii vor fi recuperate.

Astfel de imobile pot primi şi certificare, dacă doresc proprietarii. Certificarea se face cel mai uşor cu ajutorul unui consultant, spune preşedintele unei asociaţii care pledează pentru construcţii ecologice, Steven Borncamp.

"Multe companii internaţionale cer ca imobilele în care vor sta să fie certificate ca verzi. Aşa investitorii au o asigurare în plus că vor cumpăra un imobil bun. Sincer, acum investitorii au de unde alege, aşa că se uită la cât mai multe lucruri", a spus Steven Borncamp.

Preşedintele consiliul român pentru clădiri verzi, Steven Borncamp, declară că din informaţiile pe care la are, în România există până acum terminate două clădiri verzi certificate, iar alte aproape 20 ar fi în discuţii.

Din perspectiva unui arhitect român, Mariana Celac, casele verzi pot aduce şi o resuscitare a meşteşugurilor tradiţionale.

"Înseamnă în acelaşi timp experiment ingineresc şi arhitectural, dar şi o legătură cu ceea ce construcţia tradiţională a cucerit", a precizat arhitecul român Mariana Celac.

Pentru viitor, Mariana Celac estimează că mişcarea se va extinde treptat, acum fiind în faza în care prinde rădăcini.

Programul "Casa Verde" va debuta pentru persoane fizice în luna mai, a spus ministrul mediului, Laszlo Borbely.

În prezent, acest program se adresează doar instituţiilor publice care înlocuiesc sau completează sistemele clasice de încălzire cu unele din surse regenerabile.

Subvenţia acordată de stat persoanelor fizice se va ridica până la 80% din valoarea proiectelor aprobate.


Etichete casăverdeRomâniaMarius Popovici

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live