Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OAMENI CARE MIŞCĂ ROMÂNIA (R) Miercuri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

4 Martie 2019
Vizualizari: 1285
Comentează add

Carnavalul din Ivrea - unic în lume - pentru bătăile cu portocale.

Carnavalul din Ivrea

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Carnavalul din Ivrea. Foto: Elena Postelnicu

Peste 11.000 de luptători s-au confruntat față în fată, duminică, in prima zi a bătăliei cu portocale din cadrul Carnavalului de la Ivrea. Aproape 2000 - printre care și femei - se aflau in carele gărzilor din conducerea feudala. Bătăile cu portocale - in cantitate de peste 600 de tone - continua și astazi și marți. Fructele au fost aduse din sudul Italiei, de la peste 1400 de km distanța, după cum a explicat pentru Radio România Actualități primarul orașului Ivrea Stefano Sertoli: “Din Sicilia, din Calabria. Sunt portocale controlate in sensul ca nu provin de pe teritoriile mafiei și nu sunt de o calitate superioară, însă sunt și portocale pe care noi putem sa le mâncam fără nici o problema”.
Oficial până marți, 5 Martie, la Ivrea este sărbătoare: nimeni nu lucrează, iar toate instituțiile de învățământ sunt inchise.
In prima zi a bătăliilor cu portocale, 20.000 de persoane au intrat la Carnaval plătind biletul de acces in valoare de 10 euro de persoana.
Primarul Stefano Sertoli recunoaște ca exista in fiecare an și câte 40 -50 de răniți in cele trei zile de lupte:” Răniți sunt din cauza loviturilor cu portocale. Deci ochi învinețiți, nasuri rupte,fracturi pentru ca se aluneca și se cade in piețe și pe străzi. La toate astea ne așteptăm deja”.
Primarul ne-a mai declarat că la acest Carnaval vin turiști din toată lumea și ca de exemplu de 12 ani intra in lupte chiar și un japonez, care vine special la Ivrea in aceasta perioada.

Cum a apărut această ”bătaie cu portocale”?
La originea acestui carnaval - unic in lume - sta o legenda  din perioada medievală, conform căreia oamenii săraci aruncau boabe de fasole pe străzi în semn de protest faţă de conducerea feudală.


In prezent a rămas tradiția ca in prima zi de bătălii cu portocale, dimineața pana in prânz, intr-una din piețele centrale din Ivrea sa se ofere tuturor mâncare de fasole gătită la cazan. Lumea vine de acasă cu cratițe pentru a primi aceasta fasole, in vreme ce alții mănâncă cu pofta câte o farfurie chiar in mijlocul străzii.
Din secolul al XII-lea, fasolea a fost înlocuită cu portocale.
Din aceasta legenda face parte și o tânăra frumoasa aleasa din Ivrea sau din împrejurimi - din zona Canavese - Morarita - Violeta - o eroina care reprezintă simbolul libertății, deoarece nu a acceptat avansurile unui general, un tiran rău, ceea ce a dus la izbucnirea unei revolte între luptatorii care merg pe jos, așa-zișii rebeli și cei din care, alias gărzile tiranului. Înainte de lupta cu portocale, în alte vremuri, se aruncau boabe de fasole.

Reguli de Carnaval pe parcursul bătăliilor cu portocale
Bătăliile - care continua astazi și maine - la Ivrea - au loc in patru zone diferite din oraș. Turiștii și vizitatorii trebuie sa se îmbrace lejer - in salopete sau in ținuta sport - și sa se aștepte ca oricum vor primi o portocala in cap. Nu scapă nimeni neatins. O regula este aceea de a purta pe cap o căciula sau o pălărie roșie denumita “il berretto frigio”. Cine nu are căciula - cu siguranța va fi o ținta pentru luptători. Pentru a-i proteja pe vizitatorii Primăria orașului Ivrea acoperă pereții clădirilor cu o plasa verde, după care oricum se pot ascunde și cei care chiar nu vor sa fie atinși de portocale.
După bătălii - care durează in fiecare după amiaza câte trei ore - urmează o parada a carelor cu luptători, dar și a grupurilor de cantăreți sau a altor grupuri istorice, care prezintă costumele din perioada Medievală din regiunea Piemonte.
Aceste batalii cu portocale - unice in lume - in cadrul Carnavalului de la Ivrea au loc din anul 1947 fără întrerupere.
 


Etichete carnavalIvreaportocale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live