Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

24 Ianuarie 2018
Vizualizari: 614
Comentează add

Liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, vrea să revină în Spania fără riscul de a fi arestat pentru a participa la sesiunea de învestire în funcţia de lider al guvernului

Carles Puigdemont nu poatre reveni în Spania

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

 

"Puigdemont nu va intra în Spania fără să fie arestat, nici cu barca, nici cu avionul şi nici măcar în portbagajul unei maşini"- a avertizat, ieri, într-un interviu ministrul de interne Juan Ignacio Zoido, amintind că există un mandat de arestare în vigoare pe numele fostului lider catalan. Pentru a împiedica revenirea acestuia în Spania, ministrul a confirmat că există un dispozitiv pregătit în zona de frontieră, deoarce Catalonia are o graniţă extinsă cu restul Europei, în special din punct de vedere al drumurilor rurale.

Totuşi, Carles Puigdemont a afirmat din nou, ieri, de la Copenhaga, că scopul lui este să revină în Spania pentru a participa la dezbaterea de învestire în funcţia de lider al Guvernului regional, fără să fie reţinut.

Pentru că deţine un nou mandat de deputat regional, formaţiunea sa politică urmăreşte să invoce imunitatea parlamentară pentru a evita arestarea şi a-l instala astfel în funcţie, aceeaşi pe care a avut-o până la 27 octombrie, anul trecut, când a fost demis.

În acest moment, cu o săptămană înainte de termenul limită pentru organizarea dezbaterii de învestire a preşedintelui Guvernului regional catalan, nimic nu pare clar, deşi alegerile din 21 decembrie aveau menirea să lămurească sau să tranşeze situaţia catalană. Cert pare să fie doar că  Puigdemont este singurul candidat la funcţie şi, urmărit de justiţia spaniolă, nu are şanse să participe la o dezbatere.

Se aşteaptă ca, astăzi, preşedintele Parlamentului catalan, Roger Torrent, să aibă o întalnire cu acest unic candidat, la Bruxelles, pentru a discuta despre variantele posibile privind învestirea.

La Madrid, comportamentul lui Carles Puigdemont se vede ca un circ, iresponsabil, ajuns la limite nebănuite. Vicepremierul  Soraya Saenz de Santamaria i-a transmis, ieri, lui Puigdemont să nu mai dea spectacole şi să priceapă că nu există alternativă atunci cand este vorba despre lege.

Spania este o ţară democratică şi premierul Mariano Rajoy profită de orice prezenţă publică, fie inaugurarea unei rute a trenului de mare viteză, fie aniversare, să amintească despre respectul faţă de lege, sau importanţa unităţii Spaniei şi, mai ales, recuperarea normalităţii instituţiilor, a economiei şi a relaţiilor sociale în regiunea spaniolă Catalonia. Un politician adult a avertizat cu puţin timp în urmă că Soraya Saenz de Santamaria trebuie să fie conştient de acţiunile sale, iar Madridul nu are niciun plan pentru facilitarea întoarcerii lui Carles Puigdemont acasă. 


Etichete Carles PuigdemontSpaniaCataloniaJuan Ignacio ZoidoRoger TorrentSoraya Saenz de SantamariaMariano Rajoy

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live