Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Luni, 19 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

25 August 2015
Vizualizari: 1308
Comentează add

Cardul naţional de sănatate devine singurul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani.

Cardul naţional de sănătate devine obligatoriu de la 1 septembrie

adriana-turea

Foto: Arhivă RRA.

Cardul naţional de sănătate devine obligatoriu de la 1 septembrie, dar autorităţile anunţă că acordarea serviciilor medicale urgente nu este condiţionată de prezentarea lui.

În schimb, în cazul afecţiunilor cronice, pacienţii vor fi nevoiţi să îl folosească la toţi furnizorii, de la medic, la farmacist.

Românii care nu şi l-au activat până acum, o pot face în orice moment - chiar şi după 1 septembrie.

În prezent, aproape 15 milioane de carduri sunt deja emise, iar până la sfârşitul anului urmează ca alte aproape 600.000 să fie realizate.

Cardul naţional de sănatate devine singurul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani care au intrat în posesia lui, a explicat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

"Pentru cei care, din motive de religie, de conştiinţă, nu doresc să folosească cadrul, trebuie să existe o cerere depusă şi, în baza acelei cereri, se eliberează o adeverinţă care ţine loc de card timp de trei luni. Pentru cei care nu a fost emis cardul primesc servicii, pentru că în sistem se vede dacă acest card a fost emis sau nu. Când împlineşti 18 ani sau când devii asigurat, cardul se eliberează automat şi vom deconta doar acele servicii acordate efectiv", a spus preşedintele CNAS.

Vasile Ciurchea a mai precizat că asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate vor solicita eliberarea unui card duplicat la casele de asigurări de care aparţin, unde vor depune o cerere şi vor plăti contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin oficii poştale, în valoare de aproximativ 15 lei.

De asemenea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a atras atenţia că persoanele care au card şi nu îl prezintă medicului sau unităţii medicale căreia i se adresează nu vor primi servicii medicale gratuite. 


Etichete cardul de sănătateCNASpacienţiVasile Ciurcheaservicii medicaleconsultaţiiurgenţe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live