Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Sâmbătă, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Vartolomei

10 Noiembrie 2020
Vizualizari: 184
Comentează add

Caravana de depistare a tuberculozei a ajuns în județul Iași

cristina-vartolomei

    Foto: Arhivă RRA.

Caravana de depistare a tuberculozei a ajuns în județul Iași. Este al treilea județ din Moldova care intră pe harta acestui proiect finanțat din fonduri europene.
 
Timp de trei luni, cabinetul medical mobil va face testări gratuite în 17 comunități din acest județ. Corespondenta RRA Cristina Vartolomei ne spune cum vor fi selectați beneficiarii.
 
Reporter: Persoanele care vor participa la screeningul pentru tuberculoză în județul Iași au fost desemnate de medicii de familie, în funcție de factorii care favorizează apariția acestei boli.
 
Medicul Adriana Sorete Arbore, coordonator al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei în județul Iași, a declarat că au fost alese comunitățile cu incidența cea mai ridicată a bolii.Este un proiect pe grupuri țintă: persoanele care sunt paupere, persoanele care nu au domiciliu, consumatoare de alcool sau cele purtătoare de boli cronice, pot fi ei deținuți, cei care au lucrat în mină, contacții bolnavilor sau foștilor bolnavi de tuberculoză. De asta ne ajută caravana; ea este cel mai bun mijloc ca să descoperim cazurile de tuberculoză, pentru că oamenii aceia s-ar prezenta la anul, probabil, la dispensarul nostru, când formele de tuberculoză la ei vor fi extinse și, cu mare probabilitate, au împrăștiat boala.
 
Reporter: În județul Iași, incidențatuberculozei este de 78,5 cazuri la suta de mii de locuitori, față de 57,1 cât este la nivel național.
 
(PH)

Etichete Iasituberculozadepistare(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live