Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Capitalismul românesc din perspectiva cadrului european

Studiul realizat de Daniel Dăianu şi Bogdan Murgescu îşi concentrează atenţia asupra perspectivelor economice ale României în contextul unei moşteniri dominate de rămâneri în urmă.

EuranetPlus.

Articol de Victor Gheorghe, 11 Iunie 2013, 12:09

Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Ebert au organizat luni o dezbatere cu ocazia lansării studiului "Capitalismul românesc, încotro?”.

Studiul analizează economia românească şi versiunea sa de capitalism dintr-o perspectivă pe termen lung şi într-un context larg.

Autorii, Daniel Dăianu şi Bogdan Murgescu, îşi concentrează atenţia asupra perspectivelor economice ale României în contextul unei moşteniri dominate de rămâneri în urmă.

Audio: Studiul "Capitalismul românesc, încotro?”.

O altă temă de interes este persistenţa punctelor slabe la nivel intern, în contextul recesiunii şi al crizei din zona euro.

Lucrarea analizează, de asemenea, tema capitalismului românesc din perspectiva cadrului european.

La dezbateri a participat şi economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea.

El a spus că România va avea nevoie de peste 20 de ani pentru a reduce decalajul privind PIB-ul pe cap de locuitor din UE, dar nu este obişnuită cu planurile pe termen lung.

În acelaşi timp, Valentin Lazea a spus că, în opinia sa, una dintre erorile fundamentale ale elitelor româneşti pe tot parcursul istoriei moderne a fost că au crezut că soarta celor mulţi şi nevoiaşi este irelevantă pentru dezvoltarea economică.

Valentin Lazea a dat patru exemple în acest sens.

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, care a precizat că a vorbit doar în nume personal.

Dezbaterea de luni face parte din seria de evenimente lunare "Perspective Europene", iniţiate de Reprezentanţa Comisiei Europene în 2009, cu scopul de a stimula discuţiile cu privire la priorităţile Uniunii Europene, în strânsă legătură cu agenda publică naţională din România.