Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Alegeri locale 2020. Dezbateri electorale Miercuri, 23 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Raluca Daria Diaconiuc, Iaşi

22 Iunie 2012
Vizualizari: 1672
Comentează add

Persoanele cu hipertensiune n-ar trebui să iasă deloc din casă, când temperaturile sunt foarte ridicate, cum se întâmplă în aceste zile, atrag atenţia medicii care le recomandă să evite expunerea la soare la orele prânzului.

Canicula creează probleme cardiacilor

raluca-daria-diaconiuc-iasi

Cort anticaniculă, în Bucureşti. Foto: Agerpres.

Hipertensivii reprezintă una din cele mai expuse categorii la riscurile pe care le implică perioadele caniculare, iar 40% din populaţia României are probleme mai mari sau mai mici cu tensiunea arterială, după cum arată la Iaşi reprezentanţii Societăţii Române de Hipertensiune.

În momentul de faţă, există o dublare a prevalenţei acestor afecţiuni faţă de situaţia de acum şapte ani.

În urma studiilor efectuate de Societatea Română de Hipertensiune rezultă că în sudul ţării sunt cele mai multe persoane cu hipertensiune arterială.

Medicii amintesc că a scăzut vârsta persoanelor cu acest diagnostic, şi statisticile arată că numărul pacienţilor trataţi este mai mare, punctează profesor doctor Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune. 

"Patru din zece adulţi au valori crescute de tensiune arterială. Numărul celor care ştiu că au boala a crescut. Sunt mai mulţi bolnavi hipertensivi trataţi, sunt mai mulţi bolnavi dintre cei trataţi care au atins valorile ţintă. A crescut procentul indivizilor cu obezitate foarte mult.

"A crescut numărul celor care au diabet, şi atunci trebuie să avem grijă ce mâncăm, câtă activitate fizică facem, câtă sare mâncăm.

"Trebuie să avem grijă, dacă avem o boală, să ne tratăm şi poate în felul acesta vom putea reduce mortalitatea prin boli cardiovasculare, adică prin infarct, prin boală de rinichi şi mai ales prin accidentul vascular cerebral" spune preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, doctorul Maria Dorobanţu.

Temperaturile mari dau bătăi de cap persoanelor hipertensive, iar medicii trag un semnal de alarmă, spunând că temperaturile înalte modifică posibilităţile de reglare a tensiunii arteriale.

Cel mai bun sfat este o hidratare corectă, urmărirea tensiunii arteriale, o medicaţie adecvată, dar nici într-un caz întreruptă şi de evitat expunerea la soare prelungită.

Potrivit meteorologilor, codurile potocaliu şi galben de caniculă sunt valabile până sâmbătă, când temperaturile maxime vor depăşi 35-37 de grade şi izolat se va atinge valoarea de 38 de grade.


Etichete cardiacicaniculăhipertensiunerecomandări

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live