Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (continuare) Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

18 Mai 2018
Vizualizari: 880
Comentează add

În Bundestag, cancelarul Angela Merkel pledează pentru creşterea sumelor alocate apărării şi subliniază importanţa Balcanilor de Vest

Cancelarul Angela Merkel pledează pentru creşterea sumelor alocate apărării

vlad-draghicescu-bonn

 

După cum se obişnuieşte, dezbaterea din Bundestag privin bugetul de stat a fost deschisă de principalul partid de opoziţie.

Într-o diatribă care a stârnit multă rumoare în sală, Alice Weidel, liderul Grupului parlamentar al formaţiunii eurosceptice Alternativa pentru Germania, a acuzat guvernul Angelei Merkel că ţara stă pe un munte de datorii, că trece sub tăcere sumele foarte mari destinate Bruxellesului şi că se grăbeşte să accepte iniţiativele europene ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, anulând suveranitatea parlamentului în chestiuni bugetare.

Weidel a criticat desigur şi politica executivului privind migranţii musulmani, care, în opinia sa, nu vor contribui la finanţarea sistemului de pensii, acuzaţii alimentate şi de informaţiile apărute ieri potrivit cărora în 2017 statul german a alocat 21,7 miliarde de euro pentru gestionarea nou veniţilor, iar unele landuri solicită suplimentarea bugetului pentru integrarea străinilor.

Imediat după Weidel a luat cuvântul însăşi Angela Merkel.

Afişând o mină veselă şi un calm desăvârşit, cancelarul german a ignorat complet cuvântarea antevorbitoarei, preferând să vorbească, între altele, despre digitalizare, industria auto, acordul nuclear cu Iranul sau despre regiunea Balcanilor de Vest, în contextul summitului informal de la Sofia, unde a plecat la scurt timp după expunerea din Bundestag.

Angela Merkel: "Vă pot spune un lucru, situaţia politică din Balcanii de Vest decide asupra păcii şi războiului în imediata noastră vecinătate. De aceea este extrem de important să ne concentrăm atenţia asupra acestei chestiuni şi să ne consolidăm implicarea economică în regiune".   

Pe fondul crizelor mondiale actuale şi a încleştărilor care au loc la porţile Europei, cancelarul german şi-a reluat pledoaria în favoarea majorării bugetului pentru apărare.   

Angela Merkel: "Modul hibrid de a conduce un război este descris oficial în doctrina militară a Rusiei. Trebuie să fim pregătiţi să ne apărăm, pentru că altfel nu vom avea nicio şansă. Nu este vorba de o consolidare a arsenalului, ci pur şi simplu despre echipare, care să le permită soldaţilor să facă faţă provocărilor actuale". 

De remarcat este replica oferită de Andrea Nahles, şefa PSD, partenerul de coaliţie al conservatorilor germani, care s-a opus făţiş majorării bugetului Bundeswehr. Aceeaşi idee fusese acum câteva zile exprimată şi de ministrul federal de finanţe, Olaf Scholtz, coleg de partid cu doamna Nahles.

În discursul său, Merkel a criticat din nou decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din acordul internaţional cu Iranul, dar a subliniat importanţa relaţiei cu Washingtonul. "În pofida tuturor dificultăţilor pe care le-am întâmpinat în ultimele zile, relaţiile transatlantice sunt şi vor rămâne de o importanţă excepţională" - a subliniat şefa Executivului german.

Dezbaterea din Bundestag se va încheia astăzi, când parlamentarii vor discuta despre fondurile destinate Ministerului Muncii şi Ministerului Sănătăţii. Sunt aşteptate dezbateri cel puţin la fel de furtunoase.


Etichete Angela MerkelBundestagAlice WeidelAlternativa pentru GermaniaEmmanuel MacronAndrea Nahles

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live