Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Miercuri, 03 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

25 Mai 2019
Vizualizari: 392
Comentează add

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare la noi în ţară s-a încheiat la ora 7:00. Astăzi este zi de reflecție înaintea scrutinului de duminică.

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare s-a încheiat

radiojurnal

Foto: Arhivă.

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare la noi în ţară s-a încheiat la ora 7:00.

Astăzi este zi de reflecţie înaintea scrutinului de mâine, când sunt aşteptaţi la urne aproape 19 milioane de alegători pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European. În cursa electorală au intrat 13 formaţiuni politice şi 3 independenţi.

Tot mâine, alegătorii trebuie să ia o decizie şi în privinţa referendumului pe justiţie, convocat de preşedintele Klaus Iohannis. Cei ce merg la vot trebuie să aibă un act de identitate valabil. Cătălin Purcaru vine cu detalii în radiojurnal.


Reporter: Este interzisă difuzarea mesajelor electorale în format audio, vizual sau mixt, pe ecrane digitale amplasate în locuri publice sau private, precum şi prin intermediul unor vehicule special amenajate.

Nerespectarea acestor măsuri constituie contravenție și se sancționează potrivit legii.

Președintele și membrii fiecărei secții de votare trebuie să fie prezenţi, astăzi, la ora 18:00, în sediul unde se va desfășura votul, pentru a lua toate măsurile necesare pentru asigurarea ordinii și corectitudinii operațiunilor de votare.

Președintele va dispune îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din și de pe sediul secției de votare potrivit legii. Pentru alegerile europarlamentare și referendumul național sunt organizate 18.730 de secții de votare în România și 441 - în străinătate.

Cetățenii români cu drept de vot pot să își exprime în 26 mai opțiunea electorală între orele 7:00 și 21:00, în baza unui act de identitate valabil.

Pentru a veni în sprijinul celor care au documentele expirate, furate, deteriorate sau pierdute, Birourile de Evidență a Populației au prelungit programul de lucru astăzi și mâine pentru eliberarea cărților de identitate în regim de urgență. Puteți vota la secția la care sunteți arondați cu domiciliul sau reședința. Informații privind secția de votare și adresa ei pot fi găsite pe registrulelectoral.ro.

Alegătorii care în ziua votului se află în altă localitate pot să își exprime opțiunea electorală la orice secție, fiind înscriși pe listele suplimentare.

Persoanele netransportabile din motive medicale pot solicita urna specială pentru a vota, însă trebuie să depună astăzi o cerere scrisă însoțită de acte oficiale din care să rezulte afecțiunea de care suferă.

În baza solicitării, președintele secției de votare poate dispune ca în ziua votării o echipă formată din cel puțin doi membri ai Biroului Electoral să se deplaseze cu o urnă specială cu ștampila cu mențiunea votat și buletinele de vot la locul unde se află alegătorul, pentru a efectua votarea.


Realizator: Deja în mai multe ţări din blocul comunitar au avut loc alegeri europarlamentare, dar primele rezultate oficiale provizorii sunt aşteptate abia mâine seară, după ora 21:00, ora României.

Parlamentul European le va publica pe un website dedicat, a cărui pagină în limba română este www.rezultate-alegeri.eu.

Joi s-au prezentat la urne cetăţenii din Marea Britanie şi Olanda, ieri - cei din Republica Cehă şi Irlanda, astăzi merg la urne şi alegătorii din Slovacia, Letonia şi Malta, iar mâine - cei din celelalte 21 de state membre ale Uniunii Europene, între care şi România.


Etichete alegeri europarlamentareromaniabiroul electoralparlamentul european

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live