Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

18 Mai 2022
Vizualizari: 210
Comentează add

Camera Deputaţilor a adoptat modificările aduse Legii offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Camera Deputaţilor a adoptat modificările aduse Legii offshore

florin-lepadatu

    Foto: www.omvpetrom.com/ro

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, modificările aduse legii offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Astfel, România va avea întâietate la extragerea acestor resurse, iar profitul obţinut va fi împărţit între statul român şi investitori în proporţie de 60, respectiv 40 la sută.

Proiectul de lege a primit 248 de voturi "pentru" şi 34 "împotrivă".

Singurii care au repins categoric noile reglementări au fost reprezentanţii AUR.

Iulia Gherman are detalii: ”AUR şi-a reluat acuzațiile cu privire la noul proiect de lege, inclusiv în cadrul unei conferințe de presă organizate înainte de dezbaterile din plen. Reprezentanții partidului au condamnat absența sancțiunilor la adresa operatorilor economici, dar și alte măsuri pe care le consideră antinaționale.


Deputatul Dan Tănasă: ”AUR susţine un astfel de proiect legislativ care să demareze odată extracția de gaze din Marea Neagră, însă susținem că acest lucru trebuie să se facă exclusiv în interesul statului român și al românilor, dacă vreți, pe modelul Norvegiei.”

Social-democrat Alfred Simonis a subliniat că sancţiunile solicitate de AUR sunt prevăzute în actuala lege a energiei. Totodată, liderul deputaților PSD a spus că modificările aduse Legii offshore asigură României un rol important în plan regional.


Alfred Simonis: ”România ar putea să devină un actor care să pornească robinetul atunci când Putin îl oprește. Va putea să-i asigure și cantitatea necesară Moldovei, evident, contracost și Ucrainei și a altor țări din regiune și în afara regiunii noastre. ”

USR a votat în favoarea proiectului de lege, deşi propunerea partidului ca veniturile obținute din exploatările petroliere să fie direcționate spre Pilonul II de pensii a fost respinsă de majoritatea parlamentară. Deputata Cristina Prună  a explicat amendamentul USR.


Cristina Prună: ”Putem să asigurăm pensii decente și, în același timp, acești bani să producă valoare în economie și să dezvoltăm și industria energetică, și pe cea chimică, și pe cea petrochimică.”

Prezent la dezbateri, ministrul energiei, liberalul Virgil Popescu, a declarat că modificările aduse Legii offshore asigură stabilitate și predictibilitate, dar și posibilitatea ca necesarul de gaze să fie acordat cu prioritate cetățenilor români.


Virgil Popescu: ”Guvernul poate oricând să intervină şi să redirecţioneze gazele către piața românească în caz de criză energetică, iar în cazul contractelor bilaterale care se vor încheia, Agenția Națională a Rezervelor Statului are drept de preemțiune.”

Camera Deputaților este for decizional asupra proiectului de lege, astfel modificările aduse Legii offshore vor fi spre promulgare.”


Etichete petrolplatforma

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live