Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Sorina Man

12 Septembrie 2018
Vizualizari: 3188
Comentează add

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 8 - 14 septembrie 2018 CALENDAR CULTURAL  8 - 14 septembrie 2018 - Conține audio

sorina-man

 

Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la ora 6,05 la 7,00.

Ediția din data de 8 septembrie 2018

*****

Primul popas este în fosta cetate de scaun a Țării Românești, numită adesea Cetatea celor 33 de voievozi, deși numărul real al celor înscăunați la Târgoviște, începând cu Mircea ce Bătrân la 1396, ar fi de 40. Cetatea Târgoviștei este celebrată în fiecare an în preajma Sărbătorilor Sfintei Marii mici, patroana spirituală a municipiului. Lansări de carte, expoziții de fotografie, spectacole muzicale, reprezentații de teatru și numeroase animații de stradă au loc până duminică, 9 septembrie.

Reporter Anda Ștefan

AUDIO

*****

 Luna septembrie aduce la Sfântu Gheorghe două premiere teatrale care poartă semnătura regizorului Radu Afrim.

Teatrul maghiar Tamasi Aron își deschide stagiunea duminică, 9 septembrie, cu spectacolul "Un copil din flori spune o poveste pe fond albastru ", adaptare după piesa "Pantoful de sticlă" a scriitorului maghiar Molnar Ferenz.

Cea de-a doua premieră , în regia lui Radu Afrim, va avea reprezentații în zilele de 11 și 12 septembrie la Teatrul Andrei Mureșanu. Intitulat "Despre oameni și cartofi", spectacolul este inspirat dintr-o poveste petrecută în Covasna în urmă cu șase ani, un accident în urma căruia și-au pierdut viața nouă persoane.

Sâmbătă, 8 septembrie, își deschide stagiunea și Teatrul municipal Bacovia din Bacău. Regizorul Geo Balint propune o nouă punere în scenă a bine cunoscutei piese "Steaua fără nume", scrisă de Mihail Sebastian. Scenografia îi aparține lui Vladimir Turturică iar muzica este semnată de Ciprian Manta.

Reporter Gabriel Pop

AUDIO

*****

În curând va avea loc o nouă ediție a unuia dintre cele mai longevive, cunoscute și îndrăgite festivaluri-concurs de muzică populară. Festivalul "Pe deal pe la Teleormănel" își așteaptă concurenții. Preselecția va avea loc pe data de 18 septembrie.

Reporter Elena Stuparu

AUDIO

*****

În mai multe orașe din țară, iubitorii de muzică jazz și blues au parte în aceste zile de câte un regal. Ediția a treia a North West Festival aduce până duminică, 9 septembrie, pe scena din Piața Cetății din Baia Mare, artiști din Polonia, Ungaria și România. Săptămâna viitoare, din 11 până pe 15 septembrie, 11 formații și peste 30 de artiști de seamă participă la cea de-a șasea ediție a Festivalului Brașov Jazz&Blues.

Reporter Nicolae Jalea

AUDIO

*****

La ARCUB începe săptămâna viitoare a treia stagiune de jazz Artist in Residence, curatoriată de Cristian Soleanu. Seria de concerte are ca temă Jazzul- o istorie vie. Concertul care deschide stagiunea joi, 13 septembrie, este susținut de Cristian Soleanu Sextet și aduce un omagiu celebrului muzician Johnny Răducanu.

Miercuri, 12 septembrie, și cetatea din Bănie își deschide porțile jazzului. Craiova Jazz Festival, aflat la cea de-a doua ediție, aduce pe scenă, timp de trei zile, o serie întreagă de stele ale muzicii de jazz.

Reporter Florin Firu

AUDIO

*****

În urmă cu trei ani, Asociația culturală Estica pornea un proiect ambițios Focșani Blues Festival.

"Am făcut-o cu pasiune și o dorință foarte puternică în inima și mintea fiecăruia dintre noi - aceea de a pune orașul Focșani pe harta internațională a festivalurilor de blues" - spun membrii asociației. Festivalul, realizat cu finanțare din fonduri private, din donații și prin voluntariat, oferă acces liber pentru public și a reușit performanța de a se impune ca un centru al mișcării blues din România. Până duminică, 9 septembrie, evoluează pe scena din Piața Unirii invitați și trupe din SUA și Europa.

Reporter Gabriel Savu

AUDIO

*****

Timp de șapte zile, începând de luni 10 septembrie, Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare, care are loc la București, vine cu un program extrem de variat, cu spectacole de teatru impresionante, lecturi publice de poezie, spectacole-recital, conferințe, întâlniri cu scriitori, expoziții de artă plastică, proiecții de filme, concerte cu muzică de jazz, muzică electronică și folk rock din cele zece țări participante (Austria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, România, Slovacia, Ungaria). Evenimentele vor avea loc la Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară Carol I, Biblioteca Academiei Române, ARCUB, Teatrul de Comedie, Teatrul Dramaturgilor Români, Teatrul Național București, Cafeneaua Tramvaiul 26. Programul complet se găsește pe adresa de web fcnc.ro

Joi, 13 septembrie, începe și o nouă ediție a Dok Station Music. Festivalul de documentare muzicale va aduce în fața publicului din mai multe cartiere bucureștene, timp de patru zile, proiecții de film dar și concerte sau ateliere pentru copii și tineri. Printre titlurile acestei ediții se numără și trei documentare muzicale , realizate în 2017 și prezentate în premieră în România. Este vorba despre un film care documentează legătura dintre punk și reggae, o incursiune în Londra anilor 70, cu secvențe din cariera trupelor Sex Pistols și The Clash. Un alt film îl prezintă pe producătorul Conny Plank, un pionier al muzicii krautrock și electro-pop. Cel de-al treilea film din această serie spune povestea postului de radio american WLIR, care a importat muzica europeană a anilor 80, contribuind la succesul unor formații precum U2, The Police, Duran Duran, Depeche Mode sau Blondie.

*****

Caravana TIFF poposește pentru prima dată la Oradea. Zeci de proiecții de film precum și întâlniri cu invitați sunt programate în acest sfârșit de săptămână în diverse spații din oraș.

Reporter Stelian Radu Cacuci

AUDIO

*****


Etichete exclusiv radiocalendar culturalZilele Cetății TârgovișteFocșani Blues FestivalBrașov Jazz & Blues Festival Craiova Jazz FestivalTIFFDok Station Music

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live