Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Vineri, 03 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Sorina Man

3 Februarie 2018
Vizualizari: 2816
Comentează add

Recomandări. Știri, interviuri, reportaje

CALENDAR CULTURAL 3 - 9 februarie 2018 CALENDAR CULTURAL 3 - 9 februarie 2018 - Conține audio

sorina-man

 

 Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la ora 6,05 la 7,00.

Ediția din 3 februarie 2018

In urmă cu 90 de ani, pe data de 3 februarie 1928, la Sala Eforie din București avea loc premiera filmului "Iancu Jianu", în regia lui Horia Igiroșanu. Era primul din trilogia sa dedicată haiducilor și, totodată, cel dintâi film de aventuri din cinematografia românească.

Acțiunea filmului era plasată la începutul secolului al XIX-lea. Personajul principal, Iancu, era zapciu și făcea parte din familia boierească a lui Amza Jianu. Cuprins de revoltă față de nelegiuirile la care era supusă "prostimea", Iancu hotărăște să devină haiduc. Trădarea unei hangițe face ca el și tovarășii săi să fie prinși și condamnați la moarte. Povestea are însă un final fericit pentru el. Aflăm că Iancu era iubit în secret de Sultana, o prietenă a fiicei domnitorului, care reușește în cele din urmă să deznoade soarta potrivnică și să-l salveze.

Scenariul filmului a fost inspirat de un roman al scriitoarei , cunoscută sub numele Bucura Dumbravă, care are - la rândul ei - o poveste interesantă.

Numele ei adevărat era Fanny Seculici și se născuse la Bratislava în 1868. Printr-o serie de împrejurări, pe când avea cinci ani, ajunge la București unde se mută împreună cu familia. Talentul pentru scris a făcut ca ea să fie încurajată și susținută chiar de regina Elisabeta a României. Concepe o trilogie de romane istorice, primul dintre acestea fiind despre haiducul Iancu Jianu. Scrisă în limba germană, cartea apare în 1908, fiind tradusă în română și publicată patru ani mai târziu, sub titlul "Haiducul".

Dincolo de realizările literare, cea cunoscută sub pseudonimul Bucura Dumbravă a rămas în istorie și ca o pasionată iubitoare a drumețiilor pe munte. A scris un ghid intitulat "Cartea munților", iar unul din vârfurile Bucegilor îi poartă numele.

Mai mult decât atât, numele ei este pomenit de Mircea Eliade în nuvela fantastică "Secretul doctorului Honigberger".

AUDIO

*****

Cronicile păstrează data de 3 februarie și ca ziua în care a avut loc premiera dramei "Năpasta", ultima piesă de teatru scrisă de I.L.Caragiale. Se întâmpla în 1890, la Teatrul Național din București, piesa avându-i în distribuție pe Constantin Nottara, Grigore Manolescu, Costin Mărculescu și Aristizza Romanescu.

În 1895, a fost tradusă în limba germană, fiind prima piesă românească jucată într-o limbă străină.

Prima încercare de ecranizare a fost în 1928, fiind urmată la mulți ani distanță, în 1985, de adaptarea cinematografică a lui Alexa Visarion. Prima montare radiofonică datează din 1964 și îi avea în distribuție pe Emil Botta, Boris Ciornei, Olga Tudorache.

De-a lungul timpului, în pofida unui început controversat, piesa s-a jucat cu succes pe scenele mai multor teatre din țară.

La Teatrul Clasic din Arad, piesa "Năpasta" poate fi văzută pe data de 8 februarie, în ultima zi a festivalului "Lună plină de teatru".

Reporter Ioan Suciu

AUDIO

*****

 La Muzeul Țăranului Român, luni 5.02.2018, este mare sărbătoare. Se împlinesc 28 de ani de când Muzeul de la Șosea era re-fondat sub actuala titulatură.

Prietenii MȚR sunt invitați să sărbătorească acest moment cu povești, cărți și muzică bună.

De la ora 17,00 , copiii vor fi călăuziți prin universul expoziției "Cu Tenda". Acolo îi așteaptă cu povești bunicul Gheorghe. Spațiul cortului din Sala Foaier se va umple cu lamni, bușurăț miri, arapi, furi, dafni, amirăruși - personaje înfricoșătoare dar și încântătoare, despre care se spune că populau pe vremuri munții în care aromânii își aveau sălașurile.

De la ora 19,00, la Clubul Țăranului se lansează  "Omul cu fluier", o carte ciripită de Călin Torsan. Urmează concertul trupei Trei parale, de la ora 20,00.

AUDIO

*****

 Miercuri 7 februarie 2018, de la ora 19,00, în spațiul QREATOR din vila Oromolu de pa bulevardul Aviatorilor nr.8A ( o clădire interbelică impresionantă repusă în 2017 în circuitul urban), va avea loc lansarea unui nou număr al revistei de proză scurtă IOCAN, în îngrijirea Editurii Vellant. Potrivit anunțului organizatorilor, în publicație sunt "18 povestiri numai bune de citit în tihnă sau de umplut golurile temporale și mințile curioase".

În județul Botoșani, duminică 4 februarie 2018 , încep "Șezătorile iernii". Vor fi spectacole de folclor, expoziții de artă populară și multe altele, după cum am aflat de la corespondentul nostru Gina Poenaru.

AUDIO

*****

 Miercuri 7 februarie 2018, de la 18,30, la Institutul Francez din București, este seară de jazz și improvizații dedicată uneia dintre figurile asențiale ale jazzului modern : clarinetistul american Jimmy Giuffry.

Două dintre starurile jazzului mondial propun acest concert excepțional, intitulat Free Fall.

Este vorba despre pianistul Lucian Ban, care revine după 20 de ani pe scena Elvire Popesco, alături de clarinetistul și saxofonistul Alex Simu.

Cei doi muzicieni de origine română, unul stabilit la New York, celălalt la Amsterdam, îi invită pe amatorii genului într-o călătorie printre piese de Jimmy Giuffry, compoziții originale inspirate de muzicianul american și improvizații.

AUDIO

*****

"CRAI NOU", prima operetă cultă românească, răsuna într-o zi de februarie a anului 1882, pe o scenă improvizată la Școala Centrală din Brașov, astăzi Colegiul Național Andrei Șaguna. În muzeul Primei Școli Românești este o sală dedicată marelui compozitor Ciprian Porumbescu. Acolo se păstrează și manuscrisul operetei.

Opera Comică pentru Copii din București prezintă în premieră, sâmbătă 3 februarie 2018,  o adaptare a operetei Crai Nou, într-o formulă modernă, semnată de maestrul Cristian Mihăilescu.

AUDIO 

*****

"Cunoașterea istoriei și a poveștilor orașului reprezintă un pas esențial în conservarea memoriei comunității și ăn conștientizarea valorilor locale". Pornind de la acestă convingere, Asociația Mila 80 din Galați organizează periodic întâlniri și tururi pietonale la care participă constant zeci de persoane interesate să afle mai mult despre orașul în care trăiesc.

Asociația propune pentru duminică 4 februarie, de la ora 15,00, o vizită ghidată a clădirii în care funcționează în prezent Liceul Pedagogic Costache Negri. Este fosta Școală Normală de Învățători, o instituție cu peste 140 de ani de existență și o istorie pe măsură.

Pe urmele Asociației Mila 80, reporter Maria Măndiță

AUDIO 

*****

 Duminică, 4 februarie 2018, are loc la Craiova cea de-a treia semifinală a selecției naționale Eurovision.

Reporter Florin Firu

AUDIO

*****


Etichete exclusiv radiocalendar cultural

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live