Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CALENDAR CULTURAL 27 ianuarie - 2 februarie 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 27 ianuarie - 2 februarie 2018

Articol de Sorina Man, 28 Ianuarie 2018, 10:51

Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta de la ora 6,05 la 7,00.

Ediția din 27 ianuarie 2018

*****

ANIVERSARE

Aventurile fetiței - numită Alice - în Țara Minunilor reprezintă poate una dintre cele mai cunoscute și mai îndrăgite povești din toate timpurile. Autorul este Lewis Caroll, pe numele său adevărat Charles Dogson , scriitor și matematician englez, născut pe data de 27 ianuarie 1832.

Deși considerată literatură pentru copii, seria de scrieri cu Alice ne amintește, indiferent de vârstă, că depinde numai de noi să descoperim și să ne folosim cum se cuvine de miraculoasa prăjitură a imaginației.

AUDIO

*****

Ziua de 27 ianuarie este și Ziua Mozart.

Opera din Brașov marchează această aniversare printr-un festival Mozart, aflat anul acesta la cea de-a patra ediție.

Reporter Nicolae Jalea

În urmă cu 252 de ani, pe 27 ianuarie, se năștea la Salzburg cel pe care astăzi îl cunoaștem ca Mozart. Tot pe 27 ianuarie dar în 2018, Opera Brașov deschide Festivalul dedicat marelui artist cu spectacolul "Bun găsit, domnule Mozart", despre care ne vorbește Cecilia Toma : " Ne întâlnim cu un spectacol extraordinar , gândit de managerul Operei din Brașov, Ovidiu Mezei, cu nu mai puțin de 23 de soliști care vor urca pe scenă. Ei vor interpreta arii și duete din celebrele lucrări semnate de W.A.Mozart, Cosi van tutte, Don Giovanni, Nunta lui Figaro ". Festivalul continuă pe parcursul unei întregi luni. "Toată luna februarie stă sub semnul lui Mozart. În prima sâmbătă, pe 3 februarie, celebrul contra-tenor Cezar Ouatu, acompaniat la pian de Ioana Maria Lupașcu, va susține un recital extraordinar. Urmează un concert care a devenit deja o tradiție în calendarul nostru, susținut de Kamerata Kronstadt, avându-l ca invitat pe pianistul brașovean Horia Mihail. Urmează și capodoperele mozartiene, "Don Giovanni" - pe 10 februarie, "Nunta lui Figaro" - pe 17 februarie. Pentru copii avem spectacolul "Degețica", gândit de coregrafa Nermina Damian. Festivalul se încheie cu Concertul simfonic extraordinar, dirijat de maestrul Ilarion Ionescu Galați. El va dirija Orchestra Operei Brașov.

Festivalul este realizat cu sprijinul Consiliului local și al Primăriei Municipiului Brașov. Un bilet costă între 10 și 30 de lei.

Muzica lui Mozart în interpretarea pianistului Horia Mihail și a ansamblului Kamerata Kronstadt se va auzi în concert și la București, pe data de 8 februarie 2018.

AUDIO

*****

Marele pianist român Dinu Lipatti este cunoscut între altele și pentru interpretările sale remarcabile ale muzicii mozartiene. Cei care vor sa descopere mai multe despre artistul dar și despre omul Dinu Lipatti o pot face și prin lectura celor două volume de corespondență, apărute la editura GRAFOART, sub îngrijirea Monicăi Isacescu și Ștefan Costache, realizatori de radio la Radio România Muzical.

Interviu cu Ștefan Costache

"Este cel mai bun mijloc de a-l cunoaște pe omul Lipatti dar și pe marele pianist și compozitor Dinu Lipatti, altfel decât ascultându-i muzica.

Reprezintă un posibil suport pentru un scenariu de film, un film foarte bun, cel al vieții lui Dinu Lipatti, cu final tragic dar și luminos, un final deschis și în momentul de față, pentru că în întreaga lume există admiratori, există fani care îi urmăresc pașii și recuperează acele puține înregistrări făcute de amatori, În condiții nu întotdeauna de calitate tehnică, dar prețioase pentru că sunt foarte puține. Lipatti a murit la 33 de ani, o vârstă christică. E bine să ne întrebăm ce am făcut noi până la 33 de ani! Ce a făcut el, se știe. Era unul dintre cei mai mari interpreți ai momentului, admirat fără rezerve de marele public și de profesioniști, între ei de către Karajan cu care a făcut o înregistrare memorabilă a Concertului nr.21 de Mozart dar și Concertul de Schumann există tot sub bagheta lui Karajan, aflat atunci la începuturile carierei lui.

Ce aflăm deosebit din aceste scrisori?

Este o cronică de zi cu zi a vieții lui. Este un artist foarte sincer iar stilul epistolar este unul accesibil și foarte direct, foarte concis. Descoperim un artist plin de umor, mai ales în corespondența cu oamenii față de care se simțea mai apopiat, vorbim aici despre mari personalități ale secolului XX, dirijorul George Georgescu, dirijorul lui preferat , dirijor al Filarmonicii George Enescu la acea vreme, Clara Haskil - marea lui prietenă, căreia îi scrie de pildă o emoționantă scrisoare în limba germană. Lipatti nu stăpânea prea bine limba germană dar concepe acest text ca din partea lui W.A.Mozart însuși, omagiindu-i calitățile de interpretă ale Clarei Haskil. Este savuros acest text, care apare în varianta originală dar și în traducere!"

AUDIO

*****

Muzeul I.L.Caragiale organizează în perioada 27-28 ianuarie 2018 concursul interjudețean de interpretare artistică a personajelor caragialiene "Caragiale - contemporanul nostru".

Concursul, devenit o tradiție, a ajuns la ediția cu numărul XXI și reunește 50 de trupe de actori , elevi ai școlilor din Prahova dar și din Argeș, București, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița și Teleorman. La împlinirea a 166 de ani de la nașterea dramaturgului, micii artiști vor aduce în prim-plan lumea plină de culoare a personajelor lui Caragiale.

Reportaj de Simona Uță

De 21 de ani, Casa Memorială I.L.Caragiale din Ploiești se transformă într-un spațiu de teatru. Fiecare cameră găzduiește personaje, elevi, scenete, aproape că n-ai zice că e o casă... Ne întoarcem în timp, Goe aleargă pe aici, mai cântă un copil din trompetă, mai aleargă după o minge, ba chiar și Bubico s-a plimbat printre exponatele muzeului! Ce se întâmplă de fapt? Vorbim despre un concurs de interpretare artistică dedicat elevilor. Doamna muzeograf Monica Bostan: " Anul acesta vor trece pragul Muzeului I.L.Caragiale peste 350 de elevi. Sunt 56 de trupe înscrise în concurs. Prima zi, sâmbătă este dedicată trupelor de teatru din ciclul primar, urmând ca în cea de-a doua zi, în fața juriului, să evolueze trupe de teatru din ciclul gimnazial.

Copiii îl iubesc pe Caragiale sau profesorii știu să îi îndrume pe copii spre a-l descoperi pe Caragiale?

Cred că profesorii dețin această taină și știu cum să-i îndrume, să-i coordoneze pentru a interpreta atât de bine aceste personaje pline de culoare pe care ni le-a lăsat inegalabilul nenea Iancu! Dacă nu ar exista această legătură între cei care vin la concurs și opera marelui nostru scriitor, cu siguranță n-ar putea să interpreteze atât de bine personajele sale. De multe ori avem surpriza să fie aduse în fața juriului puneri în scenă ale unor schițe deosebit de valoroase, care nu se studiază în școală. Așa a fost, de pildă, anul trecut o trupă de teatru din județul Dâmbovița care a interpretat o schiță intitulată Accident parlamentar, publicată în ziarul Universul. Rolul miropolitului care apărea în schiță a fost magistral interpretat de un băiat de clasa a doua care avea, evident, veșminte preoțești. De aici ne-am dat seama de aplecarea profesorilor către întreaga operă a lui Caragiale."

AUDIO

*****

150 de ani de la nașterea pictorului Ștefan Luchian

S-a născut la Ștefănești, județul Botoșani, pe data de 1 februarie 1868 și a rămas în istorie drept PICTORUL FLORILOR.Unul dintre geniile artistice ale neamului românesc, Ștefan Luchian, nu are casă memorială! Casa în care a copilărit nu mai există iar fostul muzeu de la Ștefănești abia a fost , cu greu, reabilitat și va fi deschis aproape de sfârșitul anului. Există însă un muzeu deschis de către o fundație care îi poartă numele. Fundația Ștefan Luchian a reconstituit camera-atelier a pictorului, în care se regăsesc și unele obiecte care i-au aparținut.

Reportajul semnat de Gina Poenaru ne poartă pe urmele sale.

AUDIO

*****

Numele scriitorului american Peter V. Brett este binecunoscut fanilor de literatură fantasy.

Născut pe 8 februarie 1973, Peter V. Brett a crescut, după cum el însuși povestește, având o dietă neîntreruptă de romane fantasy și benzi desenate. A ajuns unul dintre cei mai apreciați autori de gen, fiind cunoscut pentru seria de mare succes "DEMON". Primul volum a fost publicat în 2008, inițial în Marea Britanie - sub titlul "The Painted Man", apoi și în SUA. Romanul a apărut în traducere în limba română la editura NEMIRA, în 2014, unde au fost publicate și următoarele două volume din seria de cinci.

Cei care doresc , pot să-l vadă și să-l audă pe Peter V. Brett , luni 29 ianuarie 2018, într-un dialog purtat prin Skype cu coordonatorul colecției de la Nemira - Ana Nicolau, la librăria Humanitas - Cișmigiu.

AUDIO

*****

Selecția națională Eurovision - Semifinala de la Timișoara

Reporter Alina Bujancă

AUDIO

*****

Agendă cinematografică

AUDIO

*****

CALENDAR CULTURAL 6 -12 ianuarie 2018
Lumea noastră 06 Ianuarie 2018, 07:45

CALENDAR CULTURAL 6 -12 ianuarie 2018

Recomandări. Știri, interviuri, reportaje

CALENDAR CULTURAL 6 -12 ianuarie 2018
CALENDAR CULTURAL 30 decembrie 2017- 5 ianuarie 2018
Lumea noastră 05 Ianuarie 2018, 19:44

CALENDAR CULTURAL 30 decembrie 2017- 5 ianuarie 2018

Recomandări. Știri, interviuri, reportaje

CALENDAR CULTURAL 30 decembrie 2017- 5 ianuarie 2018
CALENDAR CULTURAL 23 - 29 decembrie 2017
Lumea noastră 23 Decembrie 2017, 07:19

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 decembrie 2017

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 decembrie 2017
CALENDAR CULTURAL  16 - 22 decembrie 2017
Lumea noastră 17 Decembrie 2017, 15:12

CALENDAR CULTURAL 16 - 22 decembrie 2017

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 16 - 22 decembrie 2017
CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019
Lumea noastră 02 Iunie 2019, 19:42

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019
LIRE LA FRANCE
Lumea noastră 28 Mai 2019, 10:53

LIRE LA FRANCE

O prezență specială a Franței la BOOKFEST 2019 în contextul Sezonului România-Franța

LIRE LA FRANCE
CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
Lumea noastră 25 Martie 2019, 11:45

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri.

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018
Lumea noastră 18 Septembrie 2018, 10:35

CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018

Recomandări. Știri, reportaje,interviuri

CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018