Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 03 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Valică

6 Aprilie 2011
Vizualizari: 1313
Comentează add

Liderii sindicali din învăţământ au declarat că resping categoric amânarea şi eşalonarea plăţilor obţinute de salariaţi în instanţă. Ministrul Daniel Funeriu a declarat că executivul va începe plata din 2012.

Cadrele didactice "vor să primească acum salariile majorate"

carmen-valica

Protest al profesorilor din Suceava şi Botoşani. Foto: Gina Poenaru.

Sindicaliştii din educaţie resping categoric amânarea şi eşalonarea plăţilor în cazul sumelor obţinute de salariaţi în instanţă.

Întâlnirea de miercuri dintre ministrul educaţiei şi liderii principalelor organizaţii sindicale din învăţământ s-a terminat foarte repede.

La ieşire, liderii sindicali din învăţământ au ameninţat că vor sesiza Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, au îndemnat cadrele didactice la proteste şi au prezentat propria interpretare la decizia Înaltei Curţi cu privire la plata diferenţelor salariale la care au dreptul profesorii pentru perioada octombrie 2008 - decembrie 2009.

Liderii sindicali consideră că toţi profesorii ar trebui să beneficieze de drepturile băneşti câştigate doar de unii dintre ei în instanţă.

Înalta Curte a admis marţi un recurs în interesul legii şi a arătat că în cauzele în care profesorii invocă Legea 221 din 2008, instanţele trebuie, în primul rând, să acorde plata diferenţelor faţă de salariul efectiv încasat la acea vreme şi să facă aceasta pentru întreaga perioadă acoperită de document şi anume 1 octombrie 2008 - 31 decembrie 2009.

Mai mult, sindicatele vor ca această sumă mai mare, să devină baza pentru ceea ce a fost recalcularea ulterioară a salariilor pe baza legii salarizării unitare.

Liderul Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a arătat, la finalul întâlnirii de la ministerul educaţiei, că sindicaliştii resping plata eşalonată pe care executivul ar intenţiona să o facă cu începere de anul viitor.

"Nu face altceva decât să nu aplice o hotărâre sau hotărâri ale instanţelor judecătoreşti, iar acum decizia, de fapt, a Înaltei Curţi.

"Logic, trebuie să primim banii şi nu la calendele greceşti, aşa cum spune dânsul, printr-o eşalonare.

"Aşa este foarte uşor, în calitate de ministru sau în calitate de prim-ministru, Da, o să vă dăm banii peste 10 ani, peste 20 de ani oricum nu o să mai fim noi la guvernare şi atunci nu au decât să se spele pe mâini cei care sunt acolo", a declarat Gheorghe Isvoranu. 

Potrivit sindicatelor, în acest moment ministerul ar trebui să ia în considerare decizia de marţi a Curţii Supreme şi să reîncadreze în funcţii toate cadrele didactice, fie că au câştigat sau nu procesele, fie că au intentat sau nu vreun proces pentru plata drepturilor salariale.

Decizia Înaltei Curţi "nu obligă ministerul educaţiei la nimic"

Din punct de vedere legal însă, decizia Înaltei Curţi nu poate modifica decizii deja pronunţate şi nici nu obligă executivul sau ministerul educaţiei la nimic, după cum explică judecătorul Dana Gârbovan de la Curtea de Apel Cluj.

"Situaţia este neschimbată. Un profesor care a pierdut în instanţă va câştiga pe o perioadă mai mică de timp decât cea arătată de recursul în interesul legii; în dreptul intern nu are nicio cale de atac împotriva hotărârii rămase irevocabile.

"Singura soluţie ar fi, pentru a se evita discriminările, o intervenţie a legiuitorului sau o plată de bunăvoie a diferenţelor salariale de către ministerul educaţiei", a spus Dana Gârbovan. 

Ministerul educaţiei "va începe plata de anul viitor"

Ministrul educaţiei Daniel Funeriu a explicat marţi seara la Radio România că în baza unei ordonanţe din 2009 executivul va putea începe de anul viitor plata eşalonată a drepturilor băneşti câştigate de profesori în instanţe, bineînţeles, pentru aceasta ar trebui ca sumele să fie prevăzute în bugetul pe 2012.

În acest moment executivul aşteaptă centralizarea deciziilor favorabile obţinute în instanţe.

Nu ar fi luat aşadar în calcul vreo alocare de drepturi băneşti pentru toţi profesorii sau vreo reîncadrare a acestora.

"Dacă ar fi sentinţe pentru toate cadrele didactice, pentru acoperirea perioadei 1 octombrie 2008 - 31 decembrie 2009 suma totală ar fi 3,6 miliarde de lei.

"Este o discuţie continuă care are loc cu ministrul de finanţe, să centralizăm aceste date, să calculăm care va fi necesarul, astfel încât să putem să aplicăm lucrurile în interesul cadrelor didactice, evident, în contextul bugetului care va fi aprobat începând de anul viitor în parlament", a afirmat Daniel Funeriu.

Ministrul educaţiei precizează că viitoarea lege cu privire la salarizarea profesorilor, care ar urma să fie gata în curând, iar executivul şi-ar putea asuma răspunderea în parlament pentru adoptarea ei, urmează să unifice salariile profesorilor.

De precizat însă că această lege va fi promovata pentru o situaţie diferită de cea a profesorilor care au mers în instanţă pentru plata drepturilor prevăzute de Legea 221.

Este vorba de deciziile din Suceava şi Botoşani, unde instanţele se pronunţaseră cu privire la reîncadrarea în funcţii şi la acea majorare iniţială de 50%, descrisă acum de politicieni, inclusiv de ministru drept o decizie populistă şi cu scop electoral.


Etichete ministerul educaţieisindicateÎnalta CurteCurtea Europeanălegea salarizării unitaresalarizare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live