Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cabinetul Orban 3: Audierile s-au încheiat. A început votul de învestitură

UPDATE ora 14.10- La Parlament deja s-a depăşit cvorumul de prezenţă la votul pentru învestirea Cabinetului Orban III.

Cabinetul Orban 3: Audierile s-au încheiat. A început votul de învestitură
Foto: Camera Deputatilor.

Articol de Alina Stănuţă, 14 Martie 2020, 11:19

UPDATE ora 14.10- La Parlament deja s-a depăşit cvorumul de prezenţă la votul pentru învestirea Cabinetului Orban III.

Până la această oră, susţin surse politice, şi-au exprimat opţiunea peste 240 de parlamentari, ceea ce înseamnă că există cvorumul necesar învestirii guvernului. Potrivit aceloraşi surse, există o mobilizare vizibilă din partea celor de la PSD, în timp ce parlamentarii PNL sunt foarte puţin reprezentaţi, având în vedere că mulţi dintre ei se află în autoizolare

UPDATE ora 13.10 - La Parlament continuă votul pentru învestirea Cabinetului Orban 3

La Parlament continuă votul pentru învestirea Cabinetului Orban 3. În contextul crizei coronavirus, este o procedură specială, fără dezbateri, dar mai lungă decât în mod normal.

Astfel, până la ora 17:00, parlamentarii intră în grupuri mici să voteze în sala Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor. Şi tot în premieră, premierul desemnat Ludovic Orban nu este prezent în Legislativ.

În discursul pe care trebuia să-l rostească astăzi, trimis doar în formă electronică, el dă asigurări că se va ocupa cu prioritate de rezolvarea provocărilor aduse de noul virus, atât în sănătate publică, dar şi în domeniul economic. Alina Stănuţă a urmărit tot ceea ce se întâmplă în Parlament:


Reporter: Premierul desemnat, Ludovic Orban, arăta în discursul adresat Parlamentului că România traversează o perioadă dificilă de provocări economice și sociale, care reclamă învestirea urgentă a unui guvern cu puteri depline, pentru a trece țara cu bine printr-o criză internațională severă, generată de pandemia de coronavirus.

Guvernul va asigura cu prioritate resursele bugetare necesare pentru achiziția în procedură de urgență simplificată a materialelor sanitare și a echipamentelor medicale necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu COVID-19, mai arată Ludovic Orban.

Pe de altă parte, acesta spunea în discursul său adresat Parlamentului că Guvernul va folosi toate resursele posibile din fonduri publice și europene rambursabile și nerambursabile pentru a sprijini mediul economic, afectat de criza globală de coronavirus. Nici un cetățean român, nici o companie din România și niciun angajat român nu va fi lăsat singur de Guvernul României în fața riscurilor economice globale provocate de COVID, dă asigurări Ludovic Orban, care face apel, în același timp, ca în aceste momente dificile pentru țară, bătăliile politice să înceteze.

Replica liderului interimar al PSD, Marcel Ciolacu, vine tot în scris, pe o rețea de socializare. Marcel Ciolacu arată că în condiții normale, dacă nu ar fi existat această epidemie, toți social-democrații ar fi votat împotriva acestui guvern PNL.

Astăzi însă, România are nevoie de un guvern cu puteri depline și deși PNL nu merită acest vot, sănătatea și siguranța românilor merită votul PSD, mai arăta Marcel Ciolacu.

Candidații propuși pentru a ocupa funcții de ministru în Cabinetul Orban au fost audiați într-o procedură specială. Nouă dintre aceștia au primit avize favorabile, iar șapte au primit avize negative.

Miniștrii de la Cultură, Economie, Sport, Afaceri Externe, Fonduri Europene, Apărare, Interne, Transporturi și Agricultură i-au convins pe colegii din comisii că merită avize favorabile, în timp ce miniștrii de la Educație, Muncă, Sănătate, Mediu, Justiție, Dezvoltare, Finanțe au primit avize negative.

Cum era de așteptat, principala temă a discuțiilor fost criza de coronavirus și pregătirea autorităților în această situație specială. Ministrul sănătății, Victor Costache, a declarat în timpul audierilor că la nivel național există mii de teste pentru depistarea coronavirusului.


Victor Costache: Trăim vremuri care nu au mai existat nici în România, nici în Europa și nici în lume și trebuie să avem grijă ca procedurile să nu ne omoare înaintea virusului. În momentul de faţă, la nivel național avem peste 10.000 de teste de tip real time PCR, iar în paralel avem teste rapide, numai în depozitele Unifarm sunt 50.000 de teste rapide.


Reporter: Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, dădea asigurări că vor fi luate măsuri de protecție și pentru cei care se află în această perioadă în penitenciare.


Cătălin Predoiu: Realizaţi că în comunitatea mediului penitenciar, riscurile de propagare sunt exponenţial mai mari decât în afara acestei comunități, motiv pentru care am și luat o serie de măsuri, cum ar fi introducerea dreptului la vizită exclusiv prin separatoare și extinderea posibilităților pe care le au deținuții de a contacta familia prin telefon, prin Skype sau prin email - poștă electronică. Vom extinde aceste lucruri.


Reporter: La această oră are loc votul cu bile. Câte 20 de persoane intră în sala în care se votează, ca măsură de protecție. Pentru a fi învestit guvernul este nevoie de cel puțin 233 de voturi favorabile.


Realizator: În paralel cu votul de învestitură, parlamentarii se pronunţă şi asupra modificării regulamentelor celor două Camere, în aşa fel încât şedinţele Birourilor permanente, ale comisiilor şi cele de plen să poată fi ţinute prin mijloace electronice. S-a anunţat deja faptul că saptamâna viitoare, senatorii şi deputaţii îşi vor desfăşura activitatea în circumscripţiile electorale

UPDATE ora 12.10 - La Parlament continuă votul pentru învestirea Cabinetului Orban 3. În contextul crizei coronavirus, este o procedură specială, potrivit căreia până la ora 17:00 parlamentarii intră separat să voteze în sala Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

La audierile care au avut loc dimineaţă, tot după o procedură în premieră, nouă candidaţi pentru postul de ministru au obţinut aviz favorabil, iar şapte au fost avizaţi negativ.

Printre aceştia, propunerile de miniştri de la educaţie, muncă, sănătate, mediu, justiţie, dezvoltare şi finanţe.

Toţi candidaţii deţin acum portofoliile interimare în guvernul liberal, demis prin moţiune de cenzură

----Știrea inițială---

La Parlament urmează să înceapă de la această oră votul de învestitură pentru Cabinetul Orban 3.

Este o procedură specială, potrivit căreia până la ora 17:00, parlamentarii ar urma să intre separat şi să voteze în sala Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

Înainte au avut loc audierile candidaţilor pentru posturile de ministru, tot după o procedură specială. Majoritatea au primit întrebări şi au fost ascultaţi prin telefon sau video, dar au fost şi probleme tehnice. Detalii acum în direct de la reporterul nostru, Alina Stănuţă. Are şi un bilanţ al rezultatelor audierilor. Bună ziua, Alina, te ascultăm!


Reporter: Bună ziua! Audierile tocmai s-au încheiat. Din cei 16 candidați, 9 au primit avize pozitive și 7 avize negative.

În general, întrebările parlamentarilor au vizat cazurile de coronavirus și pregătirea autorităților în această situație specială.

Cei mai mulţi dintre candidați au fost audiați prin telefon, dar au fost și doi miniștri, Victor Costache, de la Sănătate și Cătălin Predoiu, de la Justiție, care s-au prezentat în fața comisiilor de specialitate.

Ei au primit aviz negative, în schimb, /Nicolae/ Ciucă, de la Apărare, /Marcel/ Vela, de la Interne sau Lucian Bode, de la Transporturi au primit avize favorabile.

Au existat multe probleme tehnice la audierea candidaților. Sistemul telefonic sau video a avut întârzieri sau întreruperi, drept pentru care unele audieri s-au desfășurat chiar mai repede decât cele șapte-opt minute alocate.

La dezbaterile din comisii nu au participat parlamentari PNL care se află în autoizolare la domiciliu. În acest moment începe votul cu bile.

Parlamentarii au fost invitaţi să se deplaseze către sala Biroului Permanent, care a fost dezinfectată.

Este de așteptat ca votul să se finalizeze în jurul orei 17:00, având în vedere că parlamentarii intră în grupuri mici în sală. Pentru a fi învestit, Guvernul Orban are nevoie de 233 de voturi favorabile.

Editor Web: R.S.

Două cutremure slabe s-au produs în zona Moldovei
România 28 Martie 2024, 15:34

Două cutremure slabe s-au produs în zona Moldovei

Primul s-a înregistrat în judeţul Neamţ, la o adâncime de aproape 13 kilometri, iar cel de-al doilea în Bacău, la o adâncime...

Două cutremure slabe s-au produs în zona Moldovei
Biletele CFR se scumpesc de la începutul săptămânii viitoare
România 28 Martie 2024, 12:35

Biletele CFR se scumpesc de la începutul săptămânii viitoare

Ultima scumpire a fost făcută de compania de transport cu trenul în luna decembrie a anului trecut.

Biletele CFR se scumpesc de la începutul săptămânii viitoare
Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale
România 28 Martie 2024, 12:22

Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale

În prezent, în cazul energiei electrice, clienţii plătesc 60 de bani pentru un consum mai mic de 100 de kw/h şi 80 de bani...

Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale
Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC
România 28 Martie 2024, 10:02

Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC

Horia Constatinescu precizează că demisionează pentru a-şi dedica timpul campaniei electorale şi noului proiect politic.

Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC
Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan
România 28 Martie 2024, 09:29

Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan

Evenimentul a avut loc miercuri, 27 martie, la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din București. Claudia...

Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan
Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”
România 28 Martie 2024, 09:20

Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”

"Apel matinal" - Invitat: Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.

Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”
Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere
România 28 Martie 2024, 08:08

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere,...

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere
România 28 Martie 2024, 08:02

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș. În acest scop, Poșta Română a...

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș