Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

24 Aprilie 2014
Vizualizari: 881
Comentează add

În ultimele zile, pe fundalul crizei ucrainene în curs de agravare, Sofia demonstrează, la cel mai înalt nivel, disponibilitatea de a continua colaborarea energetică cu Rusia.

Bulgaria "vrea continuarea colaborării energetice cu Rusia"

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

Foto: Arhivă.

Spre surprinderea analiştilor, în ultimele zile pe fundalul crizei ucrainene în curs de agravare Sofia demonstrează într-un mod deschis la cel mai înalt nivel disponibilitatea de a continua colaborarea energetică cu Rusia.

Liderul PSB şi preşedinte al PSE, Serghei Stanişev, a avertizat că poziţia negativa a Parlamentului european faţa de proiectul „Southstream” se va schimba în cazul unei victorii în alegerile din luna mai a partidelor europene de centru stângă. Bulgaria, a decis să lupte pentru realizarea gazoductului de tranzit menit să ocolească Ucraina. 

O economie aflată în criză nu poate renunţa la investiţie de 3,5 miliarde euro, a spus Stanişev.

În ajunul întălnirii ministrului economiei şi energeticii, Dragomir Stoinev, cu eurocomisarul Gunter Oettinger, preşedintele companiei mixte „Southstream Bulgaria”, Igor Elkin, a anunţat că în pofidă recomandării Parlamentului european pentru îngheţarea proiectului, lucrările la tronsonul bulgăresc vor demara la Varna în căteva săptămâni.

Participanţii la masa rotundă dedicată proiectului - oameni de afaceri din Bulgaria, Serbia şi Ungaria, au luat decizia de a crea Iniţiaiva energetică din Balcani în scopul promovării la Bruxelles a proiectelor energetice regionale finanţate de Rusia.

La iniţiativa vor putea adera Grecia, Croaţia şi Slovenia

Austria a cerut ca o parte din noul gazoduct să traverseze teritoriul său. În acest mod lungimea „Southstream”-ului se va scurta cu 150 de km iar proiectul va necesita cu 800 de milioane de euro mai puţin.

Ministrul Stoinev a declarat azi după întălnirea sa cu eurocomisarul Oettinger că „Southstream” nu va fi oprit. Proiectul corespunde legislaţiei europene şi nu există motive pentru îngheţarea lui. Ministrul bulgar l-a citat pe Oettinger spunând – că Rusia şi „Gazprom”-ul sunt parteneri importanţi ai Uniunii iar „Southstream” este important pentru livrările de gaze. Comisia nu are obiecţiuni faţa de tronsonul terestru al gazoductului.

Primul ministru Oreşearski şi preşedintele Plevneliev s-au întălnit ieri cu preşedintele „Lukoil”, Vaghit Alekperov. Concernul rus investeşte în rafinăria sa de la Burgas 1,48 mlrd. dolari. Este vorbă de un nou complex pentru prelucrarea a.z. fracţiuni grele, ce va intra în funcţiune în 2015. La şantier lucrează acum 3 000 de muncitori.


Etichete BulgariaSofiaRusiacolaborareUcrainaenergieSouth StreamSerghei StanişevIgor Elkin,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live