Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Sâmbătă, 21 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţa Obrejan

1 Februarie 2021
Vizualizari: 397
Comentează add

Premierul Florin Cîțu estima, la un moment dat, că acest lucru s-ar putea întâmpla joi, pe 4 februarie.

Bugetul de stat pe 2021 urmează să fie prezentat în Parlament

petruta-obrejan

Foto: Agerpres.

Bugetul de stat pe 2021 ar urma să fie prezentat în Parlament. Premierul Florin Cîțu estima, la un moment dat, că acest lucru s-ar putea întâmpla joi, pe 4 februarie.

Ni s-a promis că prioritatea bugetului de stat o reprezintă investițiile, însă guvernul este sub presiunea uriașă a deficitului bugetar.


Reporter: Viitorul proiect bugetar trebuie construit în așa fel, spunea premierul Florin Cîțu, încât România să mențină încrederea Comisiei Europene, a investitorilor străini și a agențiilor de rating, un buget echilibrat, cu accent pe investiții și sănătate, dar și pe educație, dar care să respecte obligațiile asumate la nivel european și care să permită totodată menținerea într-o zonă de deficit de 7, respectiv, 7,1%.

În opinia premierului, viitoarea construcției bugetară trebuie să dispună de resurse, mai ales pentru investițiile necesare susținerii reformelor din programul de guvernare. Florin Cîțu a precizat că la finalul săptămânii viitoare proiectul ar putea ajunge în Parlament, dar nu a exclus nici posibilitatea unei întârzieri, care ar putea fi determinată, spunea acesta, de faptul că proiectul bugetar va veni și cu un pachet de măsuri care au fost amânate 30 de ani sau care vin să corecteze măsuri anterioare ce au avut un impact negativ asupra finanțelor publice în ultimii ani.


Florin Cîțu: Este un buget care în același timp trebuie să susțină relansarea economiei, este un buget care pune bazele unei economii puternice în perioada următoare 2021-2024. Analiza pe acest buget este puțin diferită, pentru că începem cu acest buget o primă parte a unei bugetări multianuale. De aceea, vom reintroduce în România, cred că din din 2023, bugetarea multianuală, dar începem cu acest buget, și mă uit și la bugetul din 2021, și la bugetul din 2022, și vă spun că aceasta este discuția în Comisia Europeană, vorbim pe cele două bugete, pentru că o parte reformele pe care le implementăm în 2021 vor avea impact real în economie în 2022.


Reporter: Șeful executivului a mai spus că așteaptă totodată rapoarte detaliate de la membrii cabinetului referitoare la prioritizarea proiectelor sau a măsurilor, mai ales că intenționează să se aducă modificări atât la Legea salarizării, Legea pensiilor, dar să fie eliminate și o serie de cheltuieli care nu se justifică în buget. Întrebat dacă această întârziere în elaborarea proiectului bugetar pentru 2021 este generată de neînțelegeri în cadrul coaliției de guvernare,

Vicepremierul Dan Barna a explicat că este determinată mai mult de realizarea unei prioritizări a proiectelor, pentru că bugetul trebuie să asigure și resursele de investiții și mai ales pentru acele proiecte pe care românii le așteaptă și de care au nevoie.


Dan Barna: Nu aș spune că este un impas punctual la o cheltuială sau la un minister sau altul. Este mai mult o chestiune de prioritizare și de acord, și în cadrul coaliției și în cadrul tehnic al Ministerului Finanțelor, de a găsi acel echilibru în care să respectăm, pe de o parte, obligațiile rezultate din acte normative anterior aprobate. Faptul că anul trecut au fost măriri de salarii, faptul că există ordonanțe care angajează pe diverse paliere ministeriale cheltuieli care trebuie să se regăsească în buget, pentru că, nu-i așa, este legislație în vigoare, se suprapune peste această necesitate de a rămâne pe un deficit de 7-7,2%.


Realizator: Pentru anul 2021 guvernul își construiește bugetul pe un produs intern brut de 1.117 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 7% în termeni nominali, față de PIB-ul de 1.040 de miliarde din 2020.

(RS)


Etichete Bugetul de statParlament(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live