Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (continuare) Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

1 Martie 2012
Vizualizari: 1365
Comentează add

Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că alte metode pentru rezolvarea dezechilibrului bugetului de asigurări sociale, precum creşterea impozitelor şi a taxelor, nu ar face decât să crească gradul de evaziune.

Bugetul asigurărilor sociale, "acoperit prin locuri de muncă"

iulian-olescu

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Foto: Agerpres.

Apariţia unor noi locuri de muncă este soluţia corectă pentru rezolvarea dezechilibrului bugetului de asigurări sociale, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

Alte metode în această chestiune, luate în calcul de unii specialişti în domeniu, nu ar face decât să crească gradul de evaziune, a mai spus Mugur Isărescu, nominalizând creşterea impozitelor şi a taxelor.

"E o problemă veche", a adăugat guvernatorul BNR, care a amintit că şi el s-a confruntat cu aşa ceva în anul 2000, pe vremea când era prim-ministru, subliniind că soluţiile financiare sunt valabile doar pentru perioade limitate.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis joi un nou mesaj pentru băncile comerciale pentru reducerea dobânzilor la lei. 

"A venit primăvara, se topesc zăpezile şi băncile vor avea mai multe lichidităţi şi, chiar şi cele mai încăpăţânate, vor trebui să coboare dobânzile, că n-au încotro", a declarat Mugur Isărescu. 

Guvernatorul a vorbit şi despre necesitatea generării de noi locuri de muncă în economia românească, acest proces fiind, în opinia sa, singurul răspuns viabil la problema reprezentată de dezechilibrul important dintre numărul mare al beneficiarilor de asistenţă socială şi cel al contributorilor la acest sistem.  

"Cred că bătălia pentru România se va da aici. Cine va reuşi să scoată ţara din acest cerc vicios, adică să acoperim deficitul bugetelor de asigurări sociale, nu prin majorări de impozite, pentru că acestea nu fac decât să stimuleze evaziunea, ci prin creearea de noi locuri de muncă, care să reechilibreze, în primul rând fizic, acest dezechilibru", a declarat guvernatorul BNR. 

Mugur Isărescu a recunoscut însă că modalităţile de creare de locuri de muncă nu sunt uşor de găsit şi nici de implementat.

Autorităţile, "disponibile pentru dialog" cu mediul privat

Şi ministrul finanţelor publice, Bogdan Drăgoi, a vorbit despre importanţa generării de locuri de muncă în economie şi a subliniat disponibilitatea pentru dialog a autorităţilor cu mediul privat, în vederea identificării şi implementării de măsuri viabile care să contribuie la dezvoltarea economică.

El a precizat însă că ministerul de finanţe deja acţionează în direcţia sprijinirii procesului de creare de locuri de muncă. 

"Noi avem patru domenii esenţiale pe care le urmărim. În primul rând, este asigurarea cadrului macroeconomic stabil şi reformele duc la acest lucru. Al doilea lucru este impulsionarea investiţiilor naţionale şi o facem şi prin bugetul de stat, unde alocăm o mare parte a veniturilor către această impulsionare a investiţiilor", a spus Bogdan Drăgoi.

"Un alt obiectiv pe care îl avem, şi este un domeniu esenţial pe care ne vom focusa, este crearea acestui cadru competitiv, pentru a atrage investiţii private. Scopul şi domeniul principal al ministerului de finanţe este atragerea acestor investitori privaţi. Şi nu în ultimul rând, s-a tot vorbit şi voi vorbi în continuare despre fondurile structurale. Sunt poate cea mai importantă metodă de a asigura o creştere economică reală sustenabilă nu numai în 2012, ci şi în anii care urmează", a adăugat Bogdan Drăgoi. 

În cadrul reuniunii de la BNR, s-a discutat despre conceptul de "cluster economic", care reprezintă o concentrare zonală de întreprinderi, în special mici şi mijlocii, în ideea reducerii costurilor de producţie, datorită proximităţii partenerilor şi a realizării unui mediu de stimulare continuă a competitivităţii.

Acest tip de proiect fundamentat, dezvoltat şi finanţat de un partener privat, ar putea contribui, în opinia participanţilor, la dezvoltarea locală şi regională a unor motoare pentru creşterea economică.


Etichete Mugur Isărescuguvrnator BNRevaziunelocuri de muncăeconomie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live