Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Vineri, 20 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

21 Iulie 2021
Vizualizari: 626
Comentează add

Deputatul Alexandru Moraru răspunde declaraţiilor lui Vladimir Putin din mediul online.

"Bucovina şi Basarabia au fost dintotdeauna ale României"

radiojurnal

Deputatul PNL Alexandru Muraru. Foto: www.facebook.com/alexmuraru2020.

Basarabia a fost realipită României în 1918, în urma unor procese democratice şi realităţi istorice, iar Bucovina a făcut parte din ţinutul istoric al Moldovei dintotdeauna.

Afirmaţia a fost făcută astăzi de reprezentantul special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei, deputatul Alexandru Moraru, după ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a susţinut într-un articol publicat pe site-ul oficial al preşedinţiei ruse că Basarabia şi Bucovina de Nord au fost ocupate de România la finalul Primului Război Mondial.


Reporter: Gabriela Mitrovici - Articolul de opinie al preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, intitulat "Despre unitatea istorică a ruşilor şi ucrainienilor" reprezintă o denaturare semnificativă a adevărului istoric şi o ultragiere a memoriei celor care au purtat idealurile de libertate şi democraţie pentru Basarabia, explică Alexandru Moraru.

"Bucovina a făcut parte din ţinutul istoric al Moldovei dintotdeauna, până când a fost anexată de monarhia habsburgică, în 1775, iar Basarabia, teritoriul dintre Prut şi Nistru, a fost anexată prin Tratatul de la Bucureşti din 1812 de către Imperiul Rus. Aşadar, România nu a ocupat Basarabia şi nici Bucovina de Nord în 1918, ci le-a realipit la Patria Mamă, în urma unor procese democratice, prin care populaţia majoritar românească din aceste provincii şi-a exprimat dorinţa de unire cu Regatul României. Bucovina de Nord şi Basarabia au fost anexate de către Rusia Sovietică, în urma pactului Ribbentrop-Molotov, din august 1939, pe care tezele centrale şi discursul oficialilor de la Moscova evită să îl amintească", mai subliniază deputatul Alexandru Moraru.

(RS)


Etichete alexandru muraruvladimir putinbasarabiamoldovabucovinakremlinistoriesovieticirusia(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live