Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

6 Martie 2020
Vizualizari: 3331
Comentează add

"Subiectul Zilei" - Ministrul Victor Costache despre reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor europeni ai sănătăţii. #Covid-19

Bruxelles: Victor Costache, la reuniunea miniştrilor europeni ai sănătăţii

adriana-turea

Prof. dr. Alexandru Rafila (stg.), presedintele Societatii de Microbiologie, Victor Costache (ctr.), ministrul Sanatatii si prof. dr. Adrian Streinu Cercel (dr.), managerul Institutului National de Boli Infectioase 'Prof.dr. Matei Bals'. Foto: Agerpres.

Emisiunea: "Subiectul zilei" - Realizator: Pavel Ionescu - Bună seara! Bun regăsit! Un număr record de miniștri ai sănătății și oficiali de profil din cel mai înalt nivel din ţările Uniunii Europene s-au reunit astăzi, la Bruxelles, pentru a-şi coordona acţiunile de combatere a noului coronavirus COVID-19.

Pe lângă deciziile oficiale, blocul comunitar studiază, potrivit agenției Reuters, posibilitatea suspendării temporare a regulilor privind subsidiile de stat și a sprijinului financiar oferit segmentelor economice cele mai afectate de epidemie.

Unii oficiali europeni spun că Uniunea analizează posibilitatea unei flexibilizări suplimentare a regulilor fiscale, astfel încât statele să poată cheltui mai mult pentru a lupta cu noul virus.

Nevoia de coordonare a acțiunilor s-a aflat astăzi pe agenda miniştrilor sănătăţii, în condiţiile în care ţări bogate, dar şi puternic afectate ale Uniunii, precum Germania, Franţa sau Italia, au anunţat interzicerea exporturilor de mănuși și măști de protecție sau chiar rechiziționarea tuturor stocurilor.

România se află în faza cea mai simplă a epidemiei, de sub 20 de persoane infectate, dar își menține vigilența și fermitatea în abordarea epidemiei, i-a declarat, de la Bruxelles, colegei mele Adriana Turea ministrul sănătății, medicul Victor Costache.


Victor Costache: La Bruxelles, astăzi, a fost în primul rând o întâlnire care a însumat o participare record. Au fost toţi miniştrii sănătăţii din statele Uniunii Europene, mai puţin două state care au trimis un secretar de stat, lucru care dovedeşte interesul general şi atenţia acordată de statele UE pentru epidemia cu coronavirus. În primul rând, mesajul a fost de solidaritate, un mesaj de calm, şi a fost o reuniune pregătitoare, în care s-au pus în practică toate mecanismele UE, care este o forţă care poate gestiona foarte bine această situaţie. Sunt mai multe mecanisme de pregătire. Unul este tot ce înseamnă susţinerea statelor membre pentru a nu avea deficit de echipamente de protecţie - măşti, biocide - şi se va merge, evident, până la materiale sanitare şi medicamente. Evident, au fost în legătură şi agenţiile corespondente - European Centre of Disease Control şi Agenţia Europeană a Medicamentelor. Ne-am asigurat că deocamdată nu vor fi crize ale medicamentului şi veştile sunt aceleaşi cu cele pe care le avem şi de la producătorii noştri interni. Aparent este o situaţie punctuală în India, dar care nu afectează în momentul de faţă producătorii interni, deci nu vor fi disrupţii în medicamentele produse pe plan intern.


Reporter: Domnule ministru, am înţeles că va avea loc un schimb de informaţii între statele membre ale UE pentru o mai bună ţinere sub control a răspândirii infecţiei cu noul coronavirus. În ce va consta acest schimb de informaţii?


Victor Costache: Sigur că da. Se creează o platformă comună, pe mai multe direcţii. În primul rând, o platformă comună pe comunicare; este foarte important să se creeze şi să se transmită un mesaj unitar, oficial la nivelul întregii Uniuni Europene./asalar/atataru/ Aţi văzut, nu numai noi am avut acest fenomen al fake news-urilor, ştiţi foarte bine, în ultimele săptămâni, în ultimele două luni, practic, am fost inundaţi cu fel de fel de informaţii false despre această situaţie. Această situaţie a fost semnalată de colegi din Polonia, Republica Cehă, Statele Baltice, dar chiar şi din Irlanda. Deci, se lucrează pe o platformă comună de comunicare, de asemenea, o platformă comună pe tot ce înseamnă materiale, echipamente de protecţie şi, de asemenea, o platformă comună medicală pe tot ce înseamnă uniformizare a practicilor medicale.


Reporter: Revenid la România şi cazurile de import din Italia, la un moment dat ambasadorul Italiei reproşa autorităţilor că avem măsuri severe, prea stricte, acum vi s-a mai reproşat acest lucru?


Victor Costache: Chiar vă mulţumesc. Ţineţi minte foarte bine, am fost criticaţi pentru măsurile ferme şi stricte pe care le-am luat. După cum vedeţi, nu ne-am înşelat, am reuşit totuşi să ţinem în frâu şi să încetinim cât mai mult apariţia acestei infecţii virale pe teritoriul României. Nu ne-a mai reproşat nimeni nimic. Da, este important să vedem că în momentul de faţă infecţia cu Coronavirus 2019 este prezentă pe teritoriul aproape al întregilor ţări membre ale Uniunii Europene, sunt exceptate în momentul de faţă Malta şi Ciprul.


Reporter: Ce se va face în România de acum încolo?


Victor Costache: Suntem în scenariul 1, avem sub 20 de cazuri, şi pregătim în continuare capacitatea noastră de răspuns. Cresc stocurile de tot ce înseamnă echipamente de protecţie, medicamente, măşti şi capacitatea de răspuns a spitalelor. Şi, evident, în funcţie de numărul de posibili pacienţi ce vor apărea în perioada următoare, vom modifica scenariile de pregătire şi pe alte paliere.


Reporter: Scenariile pe care le-aţi făcut dumneavoastră, împreună cu grupul de coordonare şi de combatere a acestei infecţii, le-au făcut şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene?


Victor Costache: Practic, toată lumea, şi asta este foarte important şi asta este forţa Uniunii Europene, s-a lucrat la un set de scenarii, care a fost adoptat de toată lumea, pe patru nivele, vestea bună este că noi suntem încă la nivelul inferior de alertă.


Realizator: Ministrul sănătăţii, Victor Costache, intervievat de colega mea Adriana Turea, după reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor sănătăţii din ţările UE.


Etichete exclusiv radiovictor costachebruxellescoronavirusministri europeni ai sanatatiicovid-19

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live